Els preus van augmentar sis dècimes a les comarques de Girona el passat mes d'octubre en relació amb el mes anterior i van fixar una inflació anual del -0,8%, segons les dades de l'Índex de Preus de Consum que va publicar l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Així, la inflació anual modera la seva caiguda a Girona en relació al setembre, quan l'IPC va registrar un descens del 0,9%. Al conjunt de Catalunya, els preus van pujar a l'octubre cinc dècimes respecte el mes anterior i van deixar la inflació anual en el -0,3%. L'IPC anual es recupera per l'impacte dels preus en el transport, que cauen menys que al setembre, i les comunicacions, que augmenten mig punt.

Pel que fa al conjunt de l'Estat, l'IPC es va situar, per tercer mes consecutiu, en taxa anual negativa i va caure a l'octubre un 0,7% (davant del -0,9% de setembre), degut principalment a una menor baixada dels carburants i lubricants. També va influir en el descens inferior de l'IPC el grup de comunicacions, a causa que els preus dels serveis telefònics van disminuir l'octubre del passat any més que aquest mes. En canvi, la variació mensual de l'IPC sí va ser positiva i es va situar en el 0,6%, després de tres mesos seguits de caigudes.

Els grups amb major repercussió positiva van ser vestit i calçat, amb una taxa de l'11,1% pels preus en la nova temporada d'hivern; i aliments i begudes no alcohòliques, amb una variació del 0,6%, per l'augment dels preus de les fruites fresques, els llegums i hortalisses fresques i els olis. La inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) va augmentar una dècima, fins al 0,9%.

La taxa anual de l'IPC va augmentar a totes les comunitats autònomes excepte a Astúries, on es va mantenir la seva taxa negativa del 0,9%. Les majors pujades, amb un increment de tres dècimes, es van registrar a Castella-la Manxa (taxa negativa de l'1,2%), Comunitat Valenciana (-0,5%), Extremadura (-1,2%) i Múrcia (- 0,7%). Els menors augments en la taxa anual es van produir a Galícia (-1,0%), Andalusia (-0,8%), Madrid (-0,8%) i País Basc (-0,4%) .

A l'octubre, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) va tenir una variació anual negativa del 0,9%, dues dècimes per sobre de la registrada el mes anterior, mentre que la taxa mensual va ser positiva, 0,3%.

La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) va estimar que l'IPC moderarà el ritme de caiguda en els propers mesos i que per al conjunt del 2015 registrarà un descens mitjà del 0,5%. D'altra banda, va destacar que Espanya porta més de dos anys amb una inflació per sota de la mitjana de la UE (0,9 punts diferencials al setembre), el que ha permès millorar així la competitivitat amb la zona euro.