El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) va alertar ahir que la carn de porc ha cotitzat en les últimes setmanes a un preu inferior al del cost de producció, i que en la setmana del 12 al 19 de novembre va cotitzar a Mercolleida a un valor inferior a un euro per quilo (0,992).

Paral·lelament, el cost de producció, segons dades de SIP Consultors aportats per UP, ha estat d'1,090 euros per quilo durant el primer semestre d'aquest any.

UP assenyala que no s'havia arribat a un preu tan baix de cotització des de l'any 2009.

El sindicat explica que malgrat que la tendència habitual és que en els mesos de tardor el preu de porc baixi i es recuperi a final de gener, aquest any la producció ha augmentat mentre que el consum s'ha mantingut estable.

Respecte a l'augment de la producció, UP assenyala que, segons l'enquesta ramadera del ministeri d'Agricultura del maig del 2015, el nombre d'animals hauria augmentat un 7,69 per cent a Catalunya (un 4,94 per cent a nivell estatal); un 12,69 per cent el nombre de garrins i un 9,8 per cent el nombre total d'animals d'engreix (un 6,09 per cent a nivell estatal).

UP explica que la situació només es pot solucionar amb l'obertura de nous mercats o una baixada de la producció. En el segon cas, les explotacions més exposades són dels ramaders independents que no tenen el múscul financer dels grans grups.

L'any passat es van sacrificar a Catalunya 19 milions de porcs, xifra que representa un augment del 2,5% i de 44.179 tones en relació l'any 2013, un creixement del 2,9%.