El Govern fa comptes aquests dies per poder anunciar una rebaixa de la tarifa elèctrica en la propera revisió de gener, fruit, segons defensa el titular d'Indústria, José Manuel Soria, d'unes reformes que han aconseguit que el sistema elèctric registri superàvit per primera vegada. Com és habitual, el tema de la pujada o baixada de la llum atreu l'atenció mediàtica i social a l'espera d'una xifra que alleugi el rebut d'uns 16 milions de consumidors elèctrics. Però, com també és habitual, el sector i la tarifa elèctrica no solen destacar per la seva senzillesa i claredat.En l'equació es barregen diversos conceptes, normatives i xifres.

Per començar, els components de la tarifa elèctrica: formada, d'una banda, per una sèrie de costos regulats que fixa el Govern, i, per un altre, pel cost de l'energia.

En aquesta part regulada, els comptes del sistema elèctric han llançat per primera vegada superàvit: per sobre dels 600 milions d'euros en 2014, ha avançat avui el ministre d'Indústria. I en aquesta xifra, que es coneixerà de forma definitiva aquest mes amb un desfasament d'un any, es recolza Soria per anunciar que es treballa a poder baixar la llum. No obstant, amb la llei a la mà, el Govern no pot destinar aquests diners per baixar el rebut, encara que compta amb altres opcions per fer-ho.

La llei del sector elèctric fixa que «els superàvit d'ingressos que poguessin resultar es destinaran a compensar desajustaments d'anys anteriors i que mentre existeixin deutes pendents d'anys anteriors, els peatges d'accés o càrrecs no podran ser revisats a la baixa».

Per no incomplir la llei i baixar la tarifa, el Govern pot tocar altres partides en la part regulada, com els pagaments per capacitat, recolzant-se així en una qüestió formal: aquests pagaments, que serveixen per retribuir a les centrals tèrmiques per estar disponibles, es classifiquen com a «ingressos regulats» però entren dins de la categoria de peatges.