Joan Tugores, catedràtic d'Economia i exrector de la Universitat de Barcelona, va afirmar ahir a Girona que «només hi haurà creixement econòmic sostingut si aquest és inclusiu». L'expert, convidat pel Clúster Èxit a la seva jornada anual, va pronunciar una conferència sobre «L'economia a curt termini» durant la qual va parlar del concepte de la inclusió com l'«equilibri raonable entre el repte de la competitivitat i la cohesió social».

L'expert també va destacar que la recuperació econòmica és real però que es tracta d'una «conformació d'un new normal», és a dir, una nova realitat on el creixement «mai ens tornarà a ubicar en cap sentit en la situació prèvia a la crisi». Tugores va apuntar que l'any vinent el creixement econòmic serà menor que al 2015 i que hi haurà un descens en el consum.

Durant la jornada d'El Clúster Èxit, associació de nou entitats de l'àmbit de l'economia social i el treball amb suport sense ànim de lucre, també es van presentar les conclusions del treball conjunt realitzat durant els darrers mesos pels representants dels diferents grups municipals (CiU, ERC, CUP, PSC, C's i PPC) i de tots els col·lectius que abraça l'associació: persones amb discapacitat intel·lectual, física, malaltia mental, síndrome de down i en risc d'exclusió social, amb l'objectiu d'apropar accions i necessitats en l'àmbit d'inserció laboral.

Durant la presentació, a càrrec de les parelles de treball, un usuari o treballador de cada entitat i el representant de grup, hi va haver un consens general sobre la utilitat d'haver conegut de primera mà la realitat de cada part.

Els representants de grup van prendre el compromís polític i personal de treballar pel sector de l'economia social i la inserció laboral des de la nova perspectiva que els ha permès tenir la vivència directa amb les persones de les diferents entitats.

El treball realitzat també ha deixat palès les diferents necessitats dels diferents col·lectius amb especials dificultats.