La retirada del grup Gonvarri de l'acord per entrar al capital d'Abengoa, davant la impossibilitat d'aconseguir el suport financer de la banca, ha portat a la companyia sevillana a anunciar que presentarà el preconcurs de creditors, el major de la història d'Espanya.

Després de l'anunci, les accions de la companyia van patir el descens més gran de l'Ibex 35, amb una caiguda del 53,8%, l'enèsima caiguda d'un any de forta volatilitat que ha acompanyat als creixents dubtes sobre la seva capacitat per fer front als pagaments.

La situació d'Abengoa, fortament endeutada, s'ha deteriorat progressivament al llarg dels últims mesos, un any de volatilitat, canvis en l'adreça i plans de recapitalització superposats que van trobar la solució en l'acord amb Gonvarri subscrit a principis d'aquest mes.

L'acord preveia l'entrada del grup basc al capital de l'empresa sevillana amb una inversió de 350 milions a través de dues ampliacions de capital, que li concedirien el 28% dels drets de vot i quatre dels tretze llocs en el consell d'administració.

Aquest acord estava vinculat a l'obtenció d'una línia de crèdit que no ha estat possible tancar amb la banca, la qual cosa ha forçat la retirada de Gonvarri i, per tant, dels plans de recapitalització d'Abengoa i el preconcurs de creditors.

Els 8.791 milions d'euros de deute brut i 5.470 milions en pagaments pendents a proveïdors que el grup sumava al tancament de setembre convertiran al preconcurs d'Abengoa, que es presentarà «el més aviat possible», en el major de la història d'Espanya, per davant del protagonitzat per Martinsa-Fadesa.

De fet, la ruptura de l'acord és «definitiva», segons va assegurar el conseller delegat de Gestamp -matriu de Gonvarri-, Franciso Riberes, una afirmació amb la qual ha resolt la possibilitat apuntada per alguns analistes que les converses podrien reprendre's.

Reestructuració del deute

Amb la presentació del concurs, s'obre un període de tres mesos, ampliables a quatre, per negociar una reestructuració del deute amb les entitats creditores que permeti fer viable el negoci del grup especialitzat en enginyeria, infraestructures i biocarburants.

Abengoa, que va entrar en pèrdues en els nou primers mesos, ha reduït en un 85% el valor en borsa des que van començar els seus problemes financers al novembre de l'any passat. Poc després del tancament, la borsa anunciava la seva exclusió de l'Ibex 35.