El president de la Cambra de Comerç d'Espanya, Josep Lluís Bonet, va instar Catalunya a "esforçar-se i gastar les energies en el lideratge econòmic" de l'Estat. Per a Bonet, l'estabilitat econòmica va lligada "a la defensa del sistema institucional, que és el de la Constitució del 78". "I tot el que no sigui això és descarrilar", va afegir. El president -que va voler remarcar que és "català"- va fer aquesta valoració durant la primera taula de debat que va obrir la XX Trobada d'Economia de s'Agaró. L'acte va tenir un marcat to preelectoral.

La XX Trobada d'Economia de s'Agaró va aprofitar la proximitat de les generals per vincular política i economia. El títol de la primera taula que la va obrir, de fet, ja era prou explícit: 'Estabilitat política i economia'. S'hi van aplegar responsables i secretaris en la matèria de quatre partits que concorren al 20-D: el PP, el PSOE, Podem i Ciutadans (C's). Els grans partits admeten la necessitat de pactes en matèria econòmica

El conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Santi Vila, va instar el govern espanyol a posar sobre la taula una "agenda de reformes" i a afrontar la problemàtica amb Catalunya. "No hi haurà ningú a Espanya amb sentit d'Estat que es mobilitzi i abandoni definitivament la inacció", va declarar.

Amb la vista posada en el 20-D, Vila va instar els partits a presentar una "diagnosi serena i objectiva" sobre la situació amb Catalunya per superar l'etapa del no-diàleg. El conseller va anar més enllà i, fins i tot, va dir que les propostes reformistes no les hauria de votar el Govern sinó que caldria "interpel·lar directament els catalans". En clau interna, va declarar que Catalunya necessita un "govern previsible" perquè "genera confiança i seguretat".

Al'hora de tancar l'edició, estava previst un sopar-col·loqui amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per oferir un debat amb la presidenta de les Balears, Francina Armengol, i el seu homòleg valencià, Ximo Puig.