La Generalitat i l'Estat difereixen en 9.497 milions d'euros en el càlcul del PIB català, ja que l'administració catalana estima que l'economia catalana va generar una activitat equivalent a 209.282 milions durant l'any passat, mentre que l'Estat rebaixa aquesta xifra fins als 199.785 milions d'euros.

Aquesta escletxa de gairebé 10.000 milions, que ha anat engrandint-se els últims anys, es deu al diferent càlcul realitzat per l'Idescat, l'Institut d'Estadística de Catalunya, i l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Si bé les dues institucions precisen que aquesta dada correspon al PIB a preus corrents i que està fet en Base 2010, és a dir, tenint en compte la mateixa metodologia comptable, l'Idescat té en compte algunes variables més que l'INE. En aquest sentit, fonts del Departament d'Economia de la Generalitat asseguren que la dada oferta per l'Idescat és "més robusta" perquè calcula el PIB tenint en compte tres òptiques: l'oferta, la demanda i la renda. A més, aquestes fonts afegeixen que l'INE calcula el PIB espanyol seguint els criteris d'Eurostat i després intenta regionalitzar aquesta xifra aplicant una sèrie de variables, encara que per a això només té en compte el punt de vista de l'oferta.

Per la seva banda, fonts de l'INE eviten fer "valoracions" del càlcul fet per l'Idescat i expliquen que "per mesurar el PIB brut regional" de Catalunya "no s'utilitza l'enfocament basat en les despeses a causa de la falta de dades". En aquesta línia, apunten la "dificultat d'estimar els intercanvis interregionals de béns i serveis", entre d'altres aspectes, si bé remarquen que la comptabilitat regional de l'INE és l'operació estadística "que proporciona dades de totes les comunitats i ciutats autònomes comparables entre ells i amb la resta de les regions de la Unió Europea".

En aquest sentit, a efectes del càlcul del dèficit català o bé del pes de l'economia catalana sobre el conjunt d'Espanya, sempre es tenen en compte les dades de l'INE com a oficials.

Repartiment "injust"

No obstant això, el departament d'Economia usa el càlcul del PIB del 2014 de l'Idescat per ressaltar la fortalesa de l'economia catalana en un document en anglès penjat en el seu web i titulat The Catalan Economy.

En aquest document, pensat per a la difusió internacional, a més de denunciar l'"injust" repartiment dels objectius de dèficit per part de l'Estat, destaca que el PIB català del 2014, equivalent a aquests 209.282 milions d'euros, és "més gran que el de països europeus com Finlàndia, Grècia o Portugal, i lleugerament inferior al de Dinamarca".

La diferència de criteri a l'hora de calcular el PIB català entre l'INE i l'Idescat es manté des de fa anys, encara que aquesta divergència en termes absoluts s'ha anat engrandint els últims anys.

Així, mentre que la Generalitat va xifrar el PIB del 2010 en 209.846 milions, l'Estat el va rebaixar en 6.522 milions, fins als 203.324 milions. El 2011 la diferència va tornar a créixer, en aquest cas fins als 8.781 milions d'euros, ja que, segons el parer de l'Idescat, l'economia catalana havia generat aquell any una riquesa equivalent a 209.716 milions, mentre que l'INE va rebaixar el PIB català d'aquell any fins als 200.935 milions. Respecte el 2012, la diferència en el càlcul va ser de 8.648 milions, mentre que el 2013 va ser de 9.298 milions, una mica menys que la de l'any passat.