L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha alertat aquest dimarts que Catalunya té "riscos molt elevats per a la sostenibilitat financera" a mitjà termini a causa de l'elevat deute que arrossega el Govern i "dels riscos potencials de liquiditat a curt termini" en cas que l'Estat deixés de finançar l'autonomia. "La sostenibilitat del deute" es podria veure afectada pel context polític, tal com apunta l'organisme en l'informe sobre les línies generals per als pressupostos del 2016 de les autonomies publicat aquest dimarts, en què l'autoritat destaca que hi ha un "risc molt elevat d'incompliment" de l'objectiu de dèficit de cara a l'any vinent, del 0,3%.

El text destaca que Catalunya "no planteja en l'escenari del 2016 la necessitat de corregir" la desviació de l'objectiu de dèficit del 2015, que l'Airef estima al voltant d'1,5 punts del PIB.

Per això, la Airef recomana al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques que activi les mesura preventives que recull la Llei d'Estabilitat Pressupostària amb Extremadura, Catalunya, Múrcia i València en les quals aprecia "un risc clar d'incompliment" de l'objectiu d'estabilitat per 2016.

També preveu "risc moderat d'incompliment" de l'objectiu d'estabilitat pressupostària a lesBalears, Cantàbria, Castella-la Manxa i Madrid, mentre que en el cas de l'Aragó, també existeix "risc d'incompliment", tot i que encara no està quantificat.