Un 35% de les vendes d´immobles a les comarques gironines es fan a estrangers. «Aquesta és la nostra exportació», va explicar ahir el president dels promotors, Josep M. Coll, durant la presentació ahir del 31è estudi de preus de mercat elaborat pels API i el Gremi de Promotors i Constructors, el qual reflecteix una reactivació del mercat.

Hi ha hagut, però, també un petit canvi en aquest tipus de vendes. El comprador rus «ha desaparegut» i deixa pas als estrangers que habitualment compraven a la demarcació, com els francesos i els belgues. A més, no tot és per a segona residència, sinó que també hi ha jubilats que decideixen venir a viure a les comarques gironines. La majoria compren pisos a la costa.

D´altra banda, els promotors i constructors gironins van afirmar que hi ha un estoc d´habitatges construïts durant el boom immobiliari que no es vendran perquè són en llocs on la gent no vol viure. «Hem d´assumir que hi ha estoc que no vendrem», va relatar Coll. Tot i els brots verds, no poden cobrir la demanda d´immobles d´obra nova perquè és en municipis -com Girona o a la costa- on no hi ha l´estoc de qualitat necessari. Això provoca que prevegin tancar el 2015 amb uns 500 habitatges nous venuts, la meitat que el 2014.

Després que els preus dels immobles s´enfilessin pels núvols durant els anys del boom immobiliari i caiguessin en picat amb la crisi, els preus dels habitatges a les comarques gironines s´han estabilitzat. «Hem passat quatre semestres d´estabilitat», va afirmar Miquel Bosch, autor dels estudis que semestralment analitzen la situació el mercat immobiliari de la demarcació. Segons Coll, l´informe recull que, fins i tot les poblacions d´interior, on la remuntada ha estat més lenta, ja acumulen 18 mesos d´estabilització.

L´escenari en general és que s´han deixat endarrere els anys de caigudes i davallades i han donat pas a un procés d´estabilització encaminat a desenvolupar un sector més sostenible. «Ens trobem davant la confirmació d´un escenari d´estabilització, però no podem oblidar que encara cal ser prudents i valorar en la seva justa mesura les condicions macroeconòmiques que afavoreixen la recuperació de l´economia del país», segons recull l´estudi.

Segons l´estudi, el canvi de tendència anunciat a l´informe de l´abril del 2014 «avui ja és una realitat» i es pot parlar «sense cap mena de dubte» d´estabilització i inici de la normalització del sector. Així, van pujant els preus dels immobles, el nombre d´hipoteques concedides i la demanda d´habitatges. El problema, però, és que aquesta recuperació és desigual en unes poblacions que en altres i, també, que no hi ha estoc per respondre a la nova demanda.

El president del Gremi de Promotors i Constructors d´Edificis a Girona també va explicar que hi ha pisos en estoc que es van construir durant el «boom immobiliari» que són en zones on no hi ha demanda actualment i que, fins i tot, no s´arribaran a vendre. «En els propers mesos ens trobarem en aquesta contradicció: tindrem pisos en estoc que no ens traurem de sobre i no podrem atendre la demanda perquè no hi ha pisos nous», va exposar Coll.

Poblacions amb més demanda

Les poblacions on hi ha més demanda són Girona i les de la costa. A més, els compradors busquen immobles de qualitat i, sovint, d´entre 100 i 120 m2. «No tenim pisos nous d´aquestes característiques, la segona mà està tirant del carro actualment», va dir el president. La manca de noves promocions i en els llocs més cobejats provoca que prevegin tancar l´any amb només 500 pisos d´obra nova venuts, la meitat que el 2014 quan en van ser 973. De segona mà, se n´hauran transaccionat uns 8.000, una xifra estable tots dos anys.

Pel que fa lloguer, també s´han estabilitzat els preus. El president dels API gironins, Ramon Corominas, va ressaltar que la tendència a la demarcació és, quan hi ha possibilitat econòmica, comprar en comptes de llogar. A més, també va concretar que depèn de quines èpoques de l´any, com ara a l´estiu, costa trobar pisos de qualitat per llogar. El mercat de lloguer també s´ha omplert amb pisos nous o de segona mà que estaven destinats a compra però que no estan trobant sortida al mercat.