Un 35% dels habitatges venuts a Girona aquest 2015 són en mans d´estrangers

Hi ha habitatges construïts durant el «boom» immobiliari que no es vendran perquè són en llocs on la gent no vol viure

06.12.2015 | 07:21
Una imatge d´arxiu d´un conjunt d´habitatges de la ciutat de Girona sense finalitzar, durant l´inici de la crisi · Marc Martí
Una imatge d´arxiu d´un conjunt d´habitatges de la ciutat de Girona sense finalitzar, durant l´inici de la crisi · Marc Martí

L´informe anual dels API i el Gremi de Promotors i Constructors reflecteix que el mercat immobiliari s´ha estabilitzat i viu un moment de reactivació. Tot i això, calculen tancar el 2015 amb uns 500 pisos d´obra nova venuts, la meitat que l´any passat. De fet, no poden cobrir la demanda d´immobles d´obra nova perquè en municipis com Girona o a la costa no hi ha l´estoc de qualitat necessari.

Un 35% de les vendes d´immobles a les comarques gironines es fan a estrangers. «Aquesta és la nostra exportació», va explicar ahir el president dels promotors, Josep M. Coll, durant la presentació ahir del 31è estudi de preus de mercat elaborat pels API i el Gremi de Promotors i Constructors, el qual reflecteix una reactivació del mercat.

Hi ha hagut, però, també un petit canvi en aquest tipus de vendes. El comprador rus «ha desaparegut» i deixa pas als estrangers que habitualment compraven a la demarcació, com els francesos i els belgues. A més, no tot és per a segona residència, sinó que també hi ha jubilats que decideixen venir a viure a les comarques gironines. La majoria compren pisos a la costa.

D´altra banda, els promotors i constructors gironins van afirmar que hi ha un estoc d´habitatges construïts durant el boom immobiliari que no es vendran perquè són en llocs on la gent no vol viure. «Hem d´assumir que hi ha estoc que no vendrem», va relatar Coll. Tot i els brots verds, no poden cobrir la demanda d´immobles d´obra nova perquè és en municipis –com Girona o a la costa– on no hi ha l´estoc de qualitat necessari. Això provoca que prevegin tancar el 2015 amb uns 500 habitatges nous venuts, la meitat que el 2014.

Després que els preus dels immobles s´enfilessin pels núvols durant els anys del boom immobiliari i caiguessin en picat amb la crisi, els preus dels habitatges a les comarques gironines s´han estabilitzat. «Hem passat quatre semestres d´estabilitat», va afirmar Miquel Bosch, autor dels estudis que semestralment analitzen la situació el mercat immobiliari de la demarcació. Segons Coll, l´informe recull que, fins i tot les poblacions d´interior, on la remuntada ha estat més lenta, ja acumulen 18 mesos d´estabilització.

L´escenari en general és que s´han deixat endarrere els anys de caigudes i davallades i han donat pas a un procés d´estabilització encaminat a desenvolupar un sector més sostenible. «Ens trobem davant la confirmació d´un escenari d´estabilització, però no podem oblidar que encara cal ser prudents i valorar en la seva justa mesura les condicions macroeconòmiques que afavoreixen la recuperació de l´economia del país», segons recull l´estudi.

Segons l´estudi, el canvi de tendència anunciat a l´informe de l´abril del 2014 «avui ja és una realitat» i es pot parlar «sense cap mena de dubte» d´estabilització i inici de la normalització del sector. Així, van pujant els preus dels immobles, el nombre d´hipoteques concedides i la demanda d´habitatges. El problema, però, és que aquesta recuperació és desigual en unes poblacions que en altres i, també, que no hi ha estoc per respondre a la nova demanda.

El president del Gremi de Promotors i Constructors d´Edificis a Girona també va explicar que hi ha pisos en estoc que es van construir durant el «boom immobiliari» que són en zones on no hi ha demanda actualment i que, fins i tot, no s´arribaran a vendre. «En els propers mesos ens trobarem en aquesta contradicció: tindrem pisos en estoc que no ens traurem de sobre i no podrem atendre la demanda perquè no hi ha pisos nous», va exposar Coll.

Poblacions amb més demanda

Les poblacions on hi ha més demanda són Girona i les de la costa. A més, els compradors busquen immobles de qualitat i, sovint, d´entre 100 i 120 m2. «No tenim pisos nous d´aquestes característiques, la segona mà està tirant del carro actualment», va dir el president. La manca de noves promocions i en els llocs més cobejats provoca que prevegin tancar l´any amb només 500 pisos d´obra nova venuts, la meitat que el 2014 quan en van ser 973. De segona mà, se n´hauran transaccionat uns 8.000, una xifra estable tots dos anys.

Pel que fa lloguer, també s´han estabilitzat els preus. El president dels API gironins, Ramon Corominas, va ressaltar que la tendència a la demarcació és, quan hi ha possibilitat econòmica, comprar en comptes de llogar. A més, també va concretar que depèn de quines èpoques de l´any, com ara a l´estiu, costa trobar pisos de qualitat per llogar. El mercat de lloguer també s´ha omplert amb pisos nous o de segona mà que estaven destinats a compra però que no estan trobant sortida al mercat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Els Roca apadrinen un llibre de receptes creades pels treballadors de Metalquimia

Els Roca apadrinen un llibre de receptes creades pels treballadors de Metalquimia

«Gourmeat» presenta propostes culinàries centrades en productes processats amb la tecnologia de...

La regla del 50-20-30, el nou mètode d´estalvi a la llar

La regla del 50-20-30, el nou mètode d´estalvi a la llar

En plena costa de setembre, aquesta fórmula crea una pauta per aprendre a controlar les despeses

«La meva finca està plena de senglars. Qui s´ha d´encarregar d´eliminar-los?»

Els advocats de Prat Sàbat responen, com cada setmana, els dubtes legals dels nostres lectors....

Enllaços recomanats: Premis cinema