El barril de cru Brent, de referència a Europa, va cotitzar ahir per sota dels 42 dòlars al mercat de futurs de Londres per primera vegada en més de sis anys, davant la falta d'acord sobre producció en l'OPEP.

El petroli Brent per a lliurament al gener va arribar a pagar-se a 41,77 dòlars en l'International Exchange Futures poc després de les dues del migdia si bé posteriorment va pujar lleugerament fins a 41,87 dòlars, un 2,86 % menys que al final de la sessió anterior.

El mercat continua reaccionant al fracàs de la reunió del passat divendres de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), que va acabar sense acord entre els seus membres sobre les quotes de producció.

Això significa en principi que la quota oficial de bombament de dotze productors (tots menys Indonèsia, que acaba de tornar a l'organització després de sis anys d'absència) es manté en 30 milions de barrils diaris.

No obstant això, segons dades de la pròpia OPEP, al setembre passat el càrtel va produir 31,57 milions de barrils al dia, una xifra més elevada que contribueix a saturar el mercat internacional de petroli, la qual cosa provoca el descens dels preus.

També influeix en la caiguda la imatge projectada per l'OPEP d'una organització dividida, la qual cosa suggereix inestabilitat i debilitat als inversors.