La patronal catalana Foment ha augurat que la taxa de desocupació a Catalunya, que actualment és del 17,49% -segons dades de l'última EPA- es reduirà fins a "prop del 15%" a final del 2016. El director d'Economia de la patronal Foment, Salvador Guillermo, i el president de la Comissió d'Economia d'aquesta patronal, Valentí Pich, van donar a conèixer aquesta estimació ahir en una roda de premsa en la qual també va pronosticar que l'economia catalana i l'espanyola afronten una "recuperació robusta" i que creixeran l'any que ve "entre un 2,5 i un 2,7%".

En el cas del conjunt d'Espanya, Foment entén que l'atur pot situar-se a final del 2016 per sota del 20%, encara que va condicionar tots aquests pronòstics al manteniment del camí de reformes portada a terme els últims anys.

D'altra banda, Foment va destacar que la inversió estrangera a Catalunya es va disparar durant el primer semestre d'aquest any al captar 1.959,19 milions d'euros, fet que suposa un 280% més que en el mateix període de l'any passat, quan va atreure inversions per valor de 515,21 milions. Guillermo va titllar d'"important" l'augment de la inversió estrangera a tot Espanya en el primer semestre, que va ser d'un 73,4%, però va ressaltar en particular l'increment "espectacular" registrat a Catalunya.

Per intentar explicar l'augment de la inversió estrangera a Catalunya, Guillermo va assegurar que, dels 1.959 milions captats en el primer semestre, corresponen a la construcció un total de 521 milions i 259 milions més al sector immobiliari, mentre que la inversió estrangera en indústria manufacturera va sumar 355 milions. Encara que la Comunitat de Madrid segueix acaparant el 65,4% de la inversió estrangera total, Catalunya va augmentar el seu pes en 12,5 punts en el primer semestre de l'any i ja suposa un 23% del total.

Pel que fa a l'evolució de l'economia catalana i espanyola, Foment va augurar que el creixement continuarà el 2016 i que es generarà una "forta" creació de llocs de treball, tot que no els va quantifica. De fet, Guillermo va dir que la creació de llocs de treball a Espanya l'últim any equival al 40% de la generada a tota la zona euro.

Amb tot, tant Guillermo com Pich van admetre que un bon nombre dels nous contractes que es fan són temporals, i van opinar que la temporalitat s'anirà reduint a mesura que la recuperació es consolidi. Malgrat la solidesa de la recuperació, Guillermo va assegurar que factors conjunturals que han fet que aquest any l'economia espanyola es disparés -com el preu del petroli, l'evolució de l'euro davant del dòlar o els estímuls del Banc Central Europeu- poden tenir un menor efecte l'any que ve.

Pel que fa als objectius de dèficit, la patronal catalana creu que Espanya pot tancar l'any amb un dèficit entorn del 4,2 i al 4,4% del seu PIB, de manera que pot complir el límit fixat per la UE (4,2%) o bé superar-lo per poc, i també va augurar que Catalunya incomplirà el seu, que era del 0,7 % del PIB.