La ciutat de Girona esdevindrà novament el centre del debat empresarial i econòmic a Catalunya. La V Jornada Empresa i Coneixement, organitzada per l'Associació Espanyola de Directius (AED) i Tribuna de Girona, reunirà a l'Auditori-Palau de Congressos prop de mil empresaris, directius i joves estudiants per debatre sobre la transformació de les empreses en un context de canvi constant, eclosió tecnològica i creixent competència.

El títol de la jornada, "Reinventa't: innova per competir", il·lustra plenament el paradigma en el que es mou avui el món i l'economia i al qual, necessàriament, s'han d'adaptar les empreses. Que la capacitat d'adaptar-se als canvis és el factor clau que determina la supervivència i l'èxit no és nou. És així des del principi dels temps i ha estat un factor determinant en àmbits tan diversos com l'economia, la història i la tecnologia i en la formulació de doctrines tan inquestionables com la teoria darwiniana de l'evolució de les espècies.

Milions d'anys després, el canvi continua sent el motor que mou el món tot i que, evidentment, el tempo o la rapidesa amb què es produeix ha variat. Hem passat de transformacions madurades lentament a viure en un canvi ràpid i constant. El que abans era excepcional esdevé avui el marc habitual en el que es mou la realitat. Vivim en un canvi continu, fet al que han contribuït elements com les noves tecnologies i la innovació, que esdevenen eines bàsiques per ser líders en el mercat en un món plenament globalitzat.

En aquest marc, resulta vital tenir la capacitat de reinventar-se i avançar-se als canvis, evitant anar a remolc de la realitat. És moment de repensar-ho tot, de tenir inciativa i de ser valent . Cal fer una anàlisi en profunditat de les nostres empreses i prendre decisions estratègiques que siguin determinants per a millorar-ne la competitivitat.

Així ho han entès nombroses empreses que s'ha transformat amb èxit i que ens acompanyaran a la jornada per comentar la seva experiència. Analitzarem el cas d'empreses que s'han transformat amb èxit i les estratègies, els processos i les noves eines que han implementat per aconseguir-ho. També debatrem quins aprenentatges en relació amb els negocis d'Internet poden aplicar-se a les empreses tradicionals, comptarem amb el testimoni de directius que han liderat transformacions i aprofundirem en tendències i innovacions que anticipen nous canvis.

Plegats reflexionarem sobre el context en el què es desenvolupen els negocis avui i intentarem descobrir quins seran els canvis del futur. En una jornada presentada per l'emprenedor Albert Bosch, ens hi ajudaran una quinzena de destacats experts com Bernardo Hernández, CEO de Flickr i vicepresident de Producte de Yahoo (2013-2015), i alt directiu de Google durant vuit anys; David Muntañola, director general comercial i de màrqueting de Correos; Geoff Brigham, General Counsel for the Wikimedia Foundation i membre del consell d'administració d'eBay durant vuit anys; Francisco Hortigüela, director de comunicació i relacions institucionals de Samsung Iberia; Alfons Cornella, fundador d'Infonomia i un dels experts més destacats en tecnologia i innovació a escala internacional.

Després de cinc anys, la Jornada Empresa i Coneixement s'ha consolidat com una cita imprescindible. Tant per a les empreses que ja s'han endinsat en el camí de la reinvenció, perquè saben que aquests canvis continuaran, com per a les que encara no ho han fet, ja que previsiblement aviat hauran de fer front a aquest repte.

Des de Tribuna Girona i des de CaixaBank ens complau, un any més, donar-li suport i ser-ne un dels patrocinadors principals. Amb el convenciment que és un privilegi que Girona aculli una jornada d'alt nivell com aquesta.