L'ajuda de 426 euros per a aturats de llarga durada amb càrregues familiars amb prou feines ha beneficiat una sisena part de les 400.000 persones a les que inicialment anava destinada, fet que els sindicats atribueixen a "seriosos problemes d'execució a causa d'una aplicació molt restrictiva".

Fins al setembre, a sis mesos perquè acabés el programa (el 15 d'abril de 2016), només s'havien presentat 120.000 sol·licituds, de les quals 71.000 havien estat aprovades, segons les dades del quart informe de supervisió posterior al rescat financer emès per la Comissió Europea.

Només el passat mes d'octubre s'estaven beneficiant d'ella 27.776 persones, segons les dades de prestacions per atur proporcionades pel Ministeri de Treball, encara que la mitjana mensual des que es va aprovar l'ajuda arriba als 40.000. Les sol·licituds remeses per al cobrament d'aquest ajut han anat decaient al llarg de la vigència del programa, el mateix que ha passat amb el nombre de beneficiaris.

Aquestes dades van compassades amb el nombre de persones que porten més d'un any a l'atur, que arribava als 3,3 milions al començament de 2015 i se situava en 2,9 milions el tercer trimestre de l'any.

Aquest programa, fruit dels acords assolits entre el Govern i els agents socials al juliol de 2014, constava d'una "ajuda d'acompanyament" de 426 euros mensuals lligada a un compromís d'activitat, fet pel qual els beneficiaris inicien un itinerari personalitzat d'inserció.

Així, el beneficiari no pot rebutjar cap oferta d'ocupació, però pot compatibilitzar el lloc de treball amb el cobrament de la prestació durant cinc mesos.