La normativa d'autoconsum elèctric, que preveu un seguit de càrrecs als usuaris connectats a la xarxa, s'enfronta a una llarga sèrie de recursos als tribunals i a amenaces de derogació per part dels partits de l'oposició.

El polèmic Reial Decret d'autoconsum elèctric, aprovat el passat mes d'octubre, preveu el pagament d'una sèrie de càrrecs als usuaris connectats a la xarxa amb l'objectiu que contribueixin a sufragar els costos del sistema. Davant les crítiques rebudes des que es va plantejar la normativa, fa més de dos anys, el Govern va establir una reducció d'aquests càrrecs per als sistemes extrapeninsulars -Balears, Canàries, Ceuta i Melilla- i per als petits consumidors, fonamentalment domèstics.

No obstant això, aquestes reduccions no han estat suficients per aturar les crítiques al denominat "impost al sol" alhora que s'encadenaven els recursos judicials a la normativa.

Així doncs, mentre el Partit Popular no esmenta explícitament aquest tema en el seu programa electoral, els principals partits polítics de l'oposició propugnen la seva derogació com a part de les seves propostes de cara a les eleccions generals del proper diumenge.

En aquest sentit, el PSOE proposa un marc regulador per a l'autoconsum que "contribueixi al seu impuls i garanteixi la seguretat del subministrament", centrant-se en la generació a petita escala que permet una descentralització de la producció elèctrica, considerant que constituirà una font d'ocupació i un impuls tecnològic.

Ciutadans, per la seva banda, també parla d'"eliminar qualsevol trava a l'autoconsum", considerant que el seu desenvolupament i la generació distribuïda és "imparable", i que la tecnologia solar fotovoltaica és la més barata i modular.

En el seu programa, Podem proposa la derogació directa del Reial Decret i l'aprovació d'una normativa que permeti el desenvolupament de l'autoconsum elèctric, amb exempció d'impostos a l'energia "autoconsumida instantàniament", una retribució justa per part de les empreses comercialitzadores per l'energia abocada al sistema elèctric i l'agilització dels tràmits administratius.

D'altra banda, Esquerra Unida advoca pel desenvolupament de l'autoconsum amb balanç net -que permet vendre l'electricitat sobrant- i posar en marxa un pla a llarg termini amb el qual, el 2050, el 100% de l'energia seria renovable.