L'Institut Català del Sòl (Incasòl) va signar ahir l'adjudicació d'una parcel·la al polígon Mas Blau, al Prat de Llobregat a la multinacional nord-americana Amazon, amb una superfície de 15 hectàrees i un cost de 30 milions d'euros. El gegant del comerç electrònic va optar a l'oferta pública de compra a l'octubre i té previst instal·lar un centre logístic, d'acord amb els usos previstos en l'adjudicació. Un cop assignada la parcel·la, Amazon té un mes per signar el contracte d'arres i formalitzar la compravenda, van informar fonts de l'Incasòl. En un comunicat, Amazon va celebrar l'adjudicació per poder «seguir expandint» la seva xarxa logística a Europa.

El director de l'Incasòl, Francesc Damià Calvet, el president de la Generalitat, Artur Mas, i els consellers de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, van assistir ahir a la signatura de l'adjudicaci. D'aquesta manera, la Generalitat accepta l'oferta de la multinacional per fer-se amb uns terrenys industrials «d'ús principal» logístic, i amb «usos complementaris vinculats» a l'activitat principal, com són oficines, àrea comercial i restauració. Ja el 2014 va transcendir l'interès de la companyia per aquests terrenys, i el passat mes de novembre es va conèixer que havia optat a l'opció de compra dels mateixos per milions d'euros.

Amb tot, l'operació no està tancada. Amb el terreny adjudicat, l'empresa disposa ara d'un mes per formalitzar la compra de la parcel·la, valorada en 30 milions, quantitat que ingressarà la Generalitat. Més enllà d'això, el contracte de compravenda està condicionat encara a l'aprovació d'una modificació del Pla General Metropolità (PGM) per satisfer la petició de l'empresa de construir fins a 19 metres en alçada, i afegir a l'ús logístic principal els altres usos complementaris esmentats. Segons l'Incasòl les condicions de la modificació ja ha superat diversos tràmits administratius i està a prop de ser aprovada.

En un comunicat al migdia, la multinacional es va mostrar «molt satisfeta» amb l'adjudicació i va subratllar el seu interès a «seguir expandint la xarxa logística europea» de la companyia. L'empresa va afegir que d'aquesta forma, es reconeix el «compromís» d'Amazon «a llarg termini amb l'economia catalana i espanyola mitjançant un ritme d'inversió constant i la creació de llocs de treball».

Satisfacció del Govern

El president de la Generalitat va celebrar aquesta «nova inversió estrangera d'una gran multinacional a prop del Prat» i es va servir d'aquesta notícia per qualificar de «radicalment fals» allò que «alguns han estat dient i repetint que la inversió estrangera fugia del país com a conseqüència del procés».

De fet, Mas va parlar de les «xifres rècord d'inversió estrangera» que Catalunya està tenint en aquest moment. «Tot això vol dir que tenim atractiu, que estem ben posicionats i que tenim futur», va dir Mas destacant que l'adjudicació «farà que molta gent trobi feina» i contribuirà a «reactivar l'economia» del país. Segons fonts de l'Incasòl, en centres logístics d'aquestes dimensions hi solen treballar un miler de persones.

Per la seva part, l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, va mostrar la seva satisfacció pel treball realitzat del consistori i l'Incasol en els últims dos anys i va afegir que la situació geoestratègica del Prat ha estat determinant.