La Reserva Federal (Fed) va acordar ahir elevar els tipus d'interès de referència en 25 punts bàsics (un 0,25%), la primera alça en el preu del diner als Estats Units en gairebé una dècada i testimoni de la recuperació de l'economia després de l'aguda crisi de 2008.

La decisió que situa els tipus ara entre el 0,25% i el 0,50% va ser presa per unanimitat, i el comunicat del banc central nord-americà apuntava que, donades les circumstàncies actuals, el procés d'ajust monetari es produirà de manera «gradual». D'aquesta manera, es posa fi a més de set anys en què el preu del diner als Estats Units ha estat a prop de 0%. Així mateix, la Fed va actualitzar les seves previsions macroeconòmiques, respecte a les publicades al setembre, en les que va deixar sense canvis els pronòstics de creixement del 2,1% el 2015, i va elevar una dècima fins a 2,4% la d'expansió calculada per al 2016.

Pel que fa a la desocupació, l'organisme dirigit per Janet Yellen preveu que tanqui 2015 amb una taxa del 5%, sense canvis respecte a tres mesos enrere, i del 4,7% el 2016, una dècima menys del que s'havia calculat prèviament. Yellen tenia previst comparèixer davant els mitjans de comunicació en roda de premsa per explicar la decisió de la Reserva Federal.

Com era d'esperar, els mercats financers van reaccionar a l'alça a la decisió de la Fed, amb els tres principals indicadors de Wall Street amb una pujada moderada i amb un avanç del Dow Jones d'Industrials d'un 0,62%, justs uns minuts després d'aquest anunci.