L'Associació Espanyola d'Accionistes Minoritaris d'Empreses Cotitzades (Aemec) ha presentat la primera demanda de responsabilitat civil contra la Abengoa i el seu consell d'administració en nom de 250 accionistes minoritaris per danys i perjudicis. Segons va informar el despatx d'advocats Cremades & Calvo Sotelo -responsable de la defensa d'aquests accionistes-, la demanda s'ha presentat al Jutjat del Mercantil de Sevilla que haurà de decidir sobre la seva admissió a tràmit. La demanda s'interposa amb base a la Directiva comunitària d'obligacions d'informació i transparència al mercat de les societats cotitzades, transposada al nostre ordenament per la vigent Llei de Mercat de Valors. Inicialment té caràcter civil i l'objectiu és «la reparació del dany patrimonial» sofert pels accionistes minoritaris, però «no es descarta» l'exercici d'accions penals si es deduïssin indicis dels que desprenguessin responsabilitats criminals.

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha admès a tràmit la querella presentada per dos bonistes contra els exdirectius d'Abengoa Felipe Benjumea (expresident) i Manuel Sánchez Ortega (exconseller delegat), a qui els ha imposat una fiança civil d'11, 5 i 4,5 milions d'euros, respectivament.

En la resolució, la jutge creu que van poder incórrer en un delicte d'administració deslleial i, en el cas de Sánchez, un altre d'informació privilegiada després del seu fitxatge pel fons Blackrock. La magistrada acorda, a més, demanar a Abengoa la informació que tingui dels pagaments fets el 2015 a Benjumea i a Sánchez per abandonar l'empresa, quantitats que es corresponen amb les fiances civils que hauran d'abonar en 24 hores. Si no ho fan, afegeix l'acte, es procedirà a l'adopció de mesures cautelars sobre els seus béns

Alhora, també demana a la Comissió Nacional del Mercat de Valors que li lliuri la informació sobre aquests pagaments així com de les operacions de compravenda d'accions d'Abengoa des l'1 d'agost fetes pel fons Blackrock. A més, demana al jutjat mercantil 2 de Sevilla la sol·licitud de preconcurs de l'empresa energètica, així com a la consultora Deloitte la còpia de l'últim informe emès sobre els comptes i resultats d'Abengoa.

En l'escrit, la magistrada recull les acusacions dels bonistes que qualifiquen d'«horrible» la gestió de l'empresa i acusen els querellats d'haver abandonat l'empresa poc abans que es presentés la situació concursal amb unes indemnitzacions o contraprestacions contractuals milionàries quan coneixien l'autèntica realitat econòmica financera de l'empresa.

A més, es denuncia que, després d'abandonar l'empresa, l'exconseller delegat va ser contractat per l'empresa Blackrock, en la qual «s'hauria beneficiat del seu coneixement de la situació real d'Abengoa mitjançant l'adquisició a la baixa d'accions de la mateixa».

Abengoa va presentar el 25 de novembre el preconcurs de creditors llastada pel seu alt endeutament. Suma més de 9.000 milions de deute financer i uns 5.000 milions en pagaments pendents a proveïdors. D'entrada, les entitats creditores han signat un acord d'intencions per injectar la liquiditat que necessita de forma urgent, uns 113 milions, en una operació en què també participaria l'ICO amb uns 20 milions d'euros.