La Cambra de Comerç de Girona vol impulsar el trasllat de mercaderies a través de l'Aeroport de Girona. Amb el descens dels vols comercials provocat per la retallada de connexions de Ryanair, els empresaris gironins aposten per aprofitar la infraestructura per a les mercaderies.

El president de la Cambra, Domènec Espadalé, va detallar que han mantingut reunions amb multinacionals interessades a transportar els seus productes via Vilobí d'Onyar. Un dels contactes més importants ha estat amb Inditex, que veu en Girona l'oportunitat d'aprofitar la proximitat amb el centre logístic de Tordera. També tindran reunions amb Cargolux per explorar les possibilitats del transport aeri de productes refrigerats.

Aconseguir que l'Aeroport de Girona sigui un referent per al trasllat de mercaderies és una «espina clavada» per a la Cambra de Comerç. El seu president, Domènec Espadalé, va explicar que mantenen converses amb empreses multinacionals per aconseguir donar un impuls a la càrrega aèria a través de Vilobí.

El contacte més important fins al moment ha estat amb el grup gallec Inditex, que aplega marques de roba com Zara, Bershka, Massimo Dutti o Oysho i que té un centre logístic a Tordera. Segons Espadalé, si hi hagués avions disponibles, el grup Inditex està interessat a aprofitar la proximitat amb l'Aeroport de Girona per distribuir els seus productes.

Una altra via que estan explorant és amb l'aerolínia de càrrega Cargolux. Segons Espadalé, pot ser interessant arribar a acords amb aquesta empresa per la possibilitat de traslladar per via aèria productes refrigerats, un aspecte que pot ser estratègic per a les empreses càrnies gironines que actualment han d'exportar els seus productes per mar.

L'impuls a les mercaderies donaria una sortida a l'Aeroport de Girona, ara en caiguda lliure de passatgers per la retallada continuada de vols que fa Ryanair. Espadalé va recordar que, dintre de les males xifres, hi ha alguna notícia positiva, com ara l'arribada de dues noves aerolínies que connectaran Girona amb el nord d'Europa i el Regne Unit.

En matèria d'infraestructures, la Cambra també reclama a l'Estat que materialitzi el compromís d'impulsar l'arribada de l'ample europeu fins al centre intermodal el Far-Vilamalla. Espadalé va recordar que només cal fer 750 metres de via i va assegurar que les dues empreses que es volen instal·lar a la zona i preveien inversions milionàries amenacen de fer-se enrere si no es desencalla aviat el projecte.

Exportacions a l'alça

Ahir, el president de la Cambra de Comerç va fer balanç de la situació econòmica de les comarques gironines durant el 2015, que destaca per l'aparició dels primers símptomes de remuntada després de la cruesa de la crisi econòmica.

En aquest sentit, va recordar que les exportacions creixen a bon ritme. De fet, la Cambra ha expedit fins al 18 de desembre 14.310 certificats i visats per exportar a països que requereixen aquest tipus de documentació, com la Xina, Emirats Àrabs, Turquia o Cuba -un 7,8% menys que 2014.

Sis anys de pèrdues

Durant la trobada amb la premsa, Espadalé també va recordar que fa un any i mig que l'equip de presidència de la Cambra està en funcions mentre no s'acaba de transposar la Llei de Cambres. Tot i que ja va anunciar que no tornaria a optar a la presidència, Espadalé descarta dimitir fins que es convoquin unes noves eleccions.

Un cop superada la «travessia del desert» de la Cambra que va començar el 2010 amb la supressió de les quotes per finançar-se, augura que el 2016 serà el primer exercici que podran tancar sense dèficit.