Nombroses empreses en fallida constitueixen el gruix de la primera llista de morosos publicada ahir per l'Agència Tributària, en la qual apareixen 4.855 contribuents que deuen 15.600 milions d'euros i que constata l'esclat de la bombolla immobiliària. A les comarques gironines, hi figuren poc més de quaranta contribuents, la majoria empreses, que acumulen un deute proper als 110 milions d'euros.

El principal deutor amb l'Agència Tributària a Girona és el Club Bàsquet Girona, amb un deute de 10,12 milions d'euros. L'antic equip de l'ACB va incrementar la seva espiral de deutes després de l'entrada del grup immobiliari Akasvayu en l'accionariat. Akasvayu, amb seu a Barcelona, també figura en la llista de morosos d'Hisenda, amb un deute de 16,4 milions d'euros. Fa poc més d'un any, els dos màxims responsables del CB Girona en la darrera etapa -Josep Amat (també president d'Akasvayu) i Santi Sardà- van ser condemnats a pagar 8,3 milions d'euros per la fallida del club.

El segon màxim deutor de gironí amb Hisenda és Hotels Rosincs, que deu més de 10,9 milions d'euros. Aquesta societat de la família Moyano és impulsora de la cadena hotelera Prestige. La passada dècada la cadena va viure una important expansió gràcies al finançament bancari, que també el va portar a impulsar projectes immobiliaris i d'energies renovables. El projecte va acabar provocant una cadena de concursos de creditors a la majoria d'empreses del grup.

En el sector immobiliari destaquen els deutes de Garrotxa Llars SL (8,7 milions d'euros) i de Girollars (5,2 milions d'euros). Ambdues promotores que estan vinculades amb la constructora garrotxina Travesas.

En el mateix sector, destaca el deute de Grup Lábaro (27,8 milions d'euros), una constructora madrilenya, que va impulsar importants urbanitzacions a Sant Julià de Ramis i Girona.

De fet, en el conjunt de l'Estat, l'immobiliari és el sector més afectat: Dos dels gegants caiguts durant la crisi, Reyal Urbis i Nozar, acumulen deutes amb Hisenda per import de 378,1 milions i 203,1 milions respectivament, els més alts de tota la llista.

Entre els deutors del sector immobiliari i promotor també hi ha Prasa (101,8 milions), Martinsa Fadesa (65,3 milions), la família Sanahuja (39,5 milions), el Grup Rayet (30,5 milions), Polaris World (10,9 milions) o Aifos (96,2 milions), originàriament vinculada a un dels condemnats pel cas Malaya.

També són importants els deutes de companyies gironines com Mapp Eurocars de Salt (7,5 milions), Hoteles Incorporados (4,2 milions), Aiguaviva Park SL (3 milions d'euros), o Camion World (prop de 3 milions repartits en dues societats).

El llistat de morosos d'Hisenda també afecta conegudes indústries de la demarcació, avui ja extingides o que operen amb nom similar després d'haver-se adjudicat la seva unitat productiva. És el cas de companyies com la carrossera Noge (2,8 milions euros de deute amb Hisenda), d'Arbucias Industrial (2,6 ,milions), o de les tèxtils Buenos Liberto (1,2 milions), Buretex (2,2 milions).

Tot i que el gruix del llistat de morosos correspon a empreses, també inclou 345 persones físiques amb un deute conjunt de més de 700 milions i 4.510 empreses amb un deute de 14.900 milions. Dels gironins que formen part de la llista, destaca Ramon Prujà Viñas, expresident de Transports Prujà, amb un deute de 3,8 milions d'euros amb Hisenda.