El Govern espanyol en funcions aprovarà demà, en el transcurs de l'últim Consell de Ministres de ?l'any, la preceptiva pujada del Salari Mínim Interprofessional, que en l'actualitat ascendeix a 648,60 euros mensuals. Segons van confirmar diverses fonts sindicals, l'Executiu va comunicar per escrit durant la setmana passada als sindicats la seva proposta d'apujar el salari mínim un 1% en el 2016, de manera que se situaria en 655,08 euros.

Aquest increment és molt inferior a les pretensions marcades per UGT i CCOO, que el 2 de novembre passat van enviar una carta a la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, instant-la que pugés el salari mínim un 11% el 2016 (fins als 720 euros) i un altre 11% durant el 2017 (fins als 800 euros).En aquest sentit, els dos sindicats explicaven que amb aquestes pujades el Salari Mínim Interprofessional s'acostaria al 60% del salari mitjà net, tal com recomana la Carta Social Europea subscrita per Espanya.

El SMI es va crear el 1963 i es va mantenir congelat durant els tres anys següents, malgrat que a partir de 1967 s'ha anat actualitzant anualment, llevat d'entre els anys 1976 i 1979, període en què es va pujar dues vegades cada exercici per l'elevat augment de la inflació.

El 1980, amb l'aprovació de l'Estatut dels Treballadors, es va establir la seva revisió anual, prèvia consulta amb les organitzacions sindicals i patronals més representatives. Des de 1982, el Consell de Ministres sol fixar el salari mínim per a l'exercici següent en l'última reunió de l'any.

El salari mínim en els 28 països de la Unió Europea ha oscil·lat el 2015 entre els 1.923 euros mensuals de Luxemburg i els 184 euros de Bulgària, segons les dades d'Eurostat, l'agència estadística comunitària.

"Injusta i indignant"

El secretari executiu d'Economia i Ocupació d'Izquierda Unida (IU), José Antonio García Rubio, va qualificar com a "injusta, irrisòria i indignant" l'oferta del Govern. Mitjançant un comunicat, García Rubio va assenyalar que la proposta "suposa burlar-se de centenars de milers de treballadors". Segons la seva opinió, aquest increment contrasta "tristament" amb la tan "esbombada" millora econòmica en què "tant el Partit Popular com els sectors empresarials afins i les seves antenes mediàtiques han basat bona part de la recent campanya electoral".

García Rubio va dir que actualment es donen les condicions per millorar de forma "molt més ambiciosa" el salari mínim, especialment després que el PP hagi "jugat a fet i amagar" amb els seus perceptors durant la passada legislatura.