La Federació Catalana de Cooperatives Agràries (FCAC) ha concedit un préstec de deu milions d'euros a la cooperativa de Cambrils (Baix Camp), que el passat 22 de desembre va presentar concurs de creditors.

Segons la FCAC, el sector va materialitzar el dia 31 la concessió d'un préstec de 10 milions d'euros a la Cooperativa Agrària de Cambrils per col·laborar en la dissolució de la Caixa Agrària.

El crèdit, signat a Barcelona, el va rubricar la cooperativa de Cambrils amb l'Associació de Seccions de Crèdit (ASC, SCCL) -cooperativa de segon grau que aglutina a les cooperatives amb secció de crèdit i que està vinculada amb la FCAC- i compta amb l'aval de la Generalitat.

El préstec està supeditat a l'aprovació, per part del jutge, dels acords de refinançament que presentarà la cooperativa i que, entre d'altres mesures, incorporaran fer efectiva la capitalització de l'entitat aprovada per l'assemblea de socis. Sense aquests condicionants, la FCAC no podrà activar el préstec.

Aquest préstec permetrà a l'entitat cambrilenca disposar de liquiditat per a així poder continuar el procés de liquidació de comptes de l'entitat que va quedar interromput, de sobte, el passat 22 de desembre.

Una vegada complert aquest tràmit, la Cooperativa informarà, pròximament, de com s'organitza la devolució dels diners. A més, la Cooperativa també haurà d'informar del pla de recuperació dels dipòsits per part dels clients, que ascendeixen a 28 milions d'euros.

D'altra banda, el Departament d'Economia va obrir un expedient sancionador a la Cooperativa Agrícola de Cambrils per «deficiències i irregularitats en la gestió de la secció de crèdit» el mes de maig passat.

La Cooperativa de Cambrils va anunciar el passat 22 de desembre preconcurs de creditors de la seva secció de crèdit, que va tancar ahir per acord de l'assemblea de socis amb problemes de liquiditat.

La Cooperativa va tancar aquell dia les seves oficines -també la sucursal que té en la Caixa Agrària- i el bloqueig de comptes afecta uns 1.500 clients. L'assemblea general ja va aprovar una reestructuració el mes d'agost passat i, la setmana passada, una altra assemblea va aprovar la dissolució definitiva de la secció de crèdit i un traspàs al BBVA que, en principi, devia ser ordenat.

Les necessitats de líquid de la Cooperativa es xifren en 32 milions d'euros, més de vint dels quals ja estaven coberts per fons propis i pel suport de la FCAC.

Però queden 9,5 milions d'euros que no es poden afrontar a curt termini, per la qual cosa la Cooperativa ha optat pel concurs de creditors.