Tot i que encara no toca, es pot dir que les rebaixes ja han començat. Pocs dies abans de la seva data oficial, el 7 de gener, moltes botigues gironines ja tenen als seus aparadors els cartells que anuncien descomptes. No tots fan servir literalment la paraula rebaixes, alguns prefereixen dir-ne "descomptes", "promocions" o bé vendre-ho com una "liquidació de l'estoc" però el sentit ve a ser el mateix. Una manera de fer que s'ha anat reiterant durant els darrers anys i que pot funcionar d'allò més bé ara que encara les festes no s´han donat per finalitzades. La majoria dels comerços que han començat abans d'hora són grans superfícies com la firma catalana Mango, la sueca H&M o bé la francesa Promod. Aquesta decisió crea moltes vegades un efecte dòmino que arrossega també els botiguers de les botigues més petites, que no volen ser els darrers de la cua, a presentar ja el seu ventall d'ofertes. No totes les botigues s'avancen, d'altres han volgut mantenir l'endemà de reis com a data establerta, com és el cas d'El Corte Inglés o les botigues que pertanyen a la marca Inditex (Zara, Pull and Bear, Stradivarius...).

L'obertura oficial de la temporada de rebaixes hivernals s'estableix pel dia 7 de gener amb una durada que pot arribar fins a finals de febrer o fins i tot a principis de març si es tenen en compte les anomenades segones i terceres rebaixes. En aquestes, els descomptes són encara més accentuats i es basen principalment en la liquidació de gran part de l'estoc de les botigues. Tot i així hi ha algun dubte respecte a aquest període tan llarg. "Per un costat és còmode per al client, però per l'altre no sé fins a quin punt és útil. Actualment de descomptes i promocions en fem sempre. Jo crec que les rebaixes ja no tenen el mateix sentit que abans" assegura la directora del Sephora, Dolors Millan.

Aprofitant el buit legal

Que uns comerços comencin rebaixes i altres no pot ser una inconcordança, i fins i tot pot confondre el client, però no deixa d'emmarcar-se dins de la legalitat. Les botigues que obren ho fan aprofitant el buit legal existent amb el suspens de la normativa catalana de la llei d'horaris comercials per part del Constitucional. Mentre que la legislació catalana determina que el període de rebaixes comença el 7 de gener, la normativa estatal permet que aquestes es facin a qualsevol època de l'any.

És per aquest motiu que moltes de les grans cadenes no dubten en cap moment de situar-se sota el paraigua del Govern espanyol per poder fer-ho abans d'hora. La Generalitat no els pot sancionar en estar suspesa la llei catalana, almenys fins que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre el litigi que mantenen en matèria de comerç l'Estat i la Generalitat. Aquesta situació no només provoca una certa descoordinació entre les botigues, sinó també un desconcert entre els compradors, que no entenen per què unes botigues els ofereixen descomptes i d'altres no ho fan

La sabateria Giralt es manté ferma a la data prevista però lamenten que algunes botigues ja hagin començat. "En el nostre cas si algunes sabateries ho fan abans d'hora ens perjudica clarament. Ens vénen persones preguntant si els podem fer descompte per les compres de reis, o com és que hi ha llocs que ja en tenen i nosaltres no fins al dia 7. És una mica confús tot plegat. A la vegada, però, ens fa ser optimistes de cara a la temporada de rebaixes perquè molta gent s'espera per comprar allà".