Any 2015, a Girona: 1.582 noves empreses, un 4,6% més, però amb menys capital invertit, 71,7 milions d'euros, un 4,7% menys. Són les dades que afloren del Radar empresarial gener-desembre elaborat per l'empresa de rating Axesor. L'esperit emprenedor emprenedor creix a la demarcació, moderadament. Ho fa per sota de la mitjana catalana, tant pel què fa a l'increment de noves constitucions societàries com pel què fa referència a la inversió que hi van aportar els socis fundadors: en el conjunt del Principat, amb Barcelona i Tarragona al capdavant, es van crear un 5,9% d'empreses més, 18.749 en total, amb una injecció de capital de 922,1 milions d'euros, un 38,3% més que l'any 2014.

El diferencial entre el ritme de formació de noves empreses que hi ha entre Girona i el global de Catalunya aflora un saldo negatiu per a la demarcació, que constitueix un 1,3% menys de societats de mitjana. I pel que fa a inversió, la diferència és enorme: en el conjunt del Principat creix un contundent 38,8% i a Girona es perd pistonada, amb el 4,7% negatiu.

Inversió rècord Tarragona

També ho fa si es compara, una per una, amb les altres tres províncies catalanes, perquè Barcelona, el 2015, va generar 15.152 noves empreses, un 6,8% més i amb un 35,5% més de capital (prop de 711 milions d'euros). Tarragona, de la seva banda, va veure'n creades 1.314, un 5% més, i, atenció, amb una capitalització que fulmina el registre anterior: una mica més de 100 milions d'euros, suma que representa un 147,6% més que el 2014. Lleida, finalment, tancava l'exercici amb 701 noves societats, un 7,4% menys; no obstant això, la inversió total va ser molt superior, un 47,7% més que l'any anterior.

Tendència a l'alça a Espanya

També va créixer la iniciativa emprenedora al conjunt d'Espanya: en el tancament anual, es comptabilitzaven 94.523 noves societats mercantils i això es tradueix en un modest increment del 0,4%. Segons l'informe d'Axesor, "és el tercer any consecutiu en què es constitueixen més de 90.000 empreses a l'Estat. Per comunitats, lidera el rànquing en números absoluts Madrid, amb 20.019 societats de nova creació. No ho fa en creixement, però, ja que aquella comunitat va registrar un lleuger descens en termes percentuals d'un 1,9%. Pel que fa a capital, però, Madrid se situa clarament al capdavant de la llista, amb 3.600 milions d'euros, uns 2.300 més que els que es van invertir a Catalunya.

Observant la distribució de les noves societats per sectors, aflora una dada que crida l'atenció: que el sector de la construcció, sobre el paper el més castigat per la crisi econòmica i el protagonista de la bombolla del totxo, ha estat capaç de generar 15.239 noves iniciatives empresarials, només superada pel comerç majorista i la distribució, que ha concentrat el 22,3% del total de societats fundades, amb 21.078 en total. En tercera posició en termes absoluts s'hi va acabar situant l'hostaleria, amb 9.235 noves iniciatives, un 8,2% més que al llarg de tot el 2014.

Les novetats a Girona

En aquest context, i superat ja el tancament de 2015, Girona continua veient el naixement de noves iniciatives de negoci. Per exemple, de les dades del Registre Mercantil més recents en destaca la inversió de 100.000 euros en un empresa de Girona la qual, sota el nom de Simba Inversions SL, es dedica a l'adquisició, arrendament i explotació de tot tipus d'allotjaments. O els 38.274 euros de capital social de què disposa una empresa de Puigcerdà, que concentra la seva activitat en treballs de lampisteria i a la instal·lació de sistemes de calefacció i aire acondicionat. També hi ha constància de l'aparició de noves societats en municipis com Agullana, Castelló d'Empúries, El Port de la Selva, Palamós, Castell-Platja d'Aro, Les Planes d'Hostoles, Fornells de la Selva, Lloret de Mar, Vidreres i Blanes.

Un exemple local

L'informe Axesor no distingeix entre empreses que han nascut exclusivament de la iniciativa privada de les que han comptat amb el suport d'organismes o entitats públiques a l'hora de ser constituïdes. Per exemple a la ciutat de Girona, el servei municipal de creació d'empreses Girona Emprèn, va fer balanç el mes de desembre passat dels projectes empresarials que finalment van fructificar.

Fins llavors, aquest organisme havia contribuït a la creació de 173 noves societats que van generar 236 llocs de treball directes. Aquests nous projectes van mobilitzar més d'un milió d'euros de finançament i van aportar 357.400 euros a la Seguretat Social en concepte de quotes d'autònoms. La majoria d'emprenedors compleixen un perfil: persones amb estudis mitjans o superiors que havien perdut la feina.

Menys insolvència

El Radar empresarial gener-desembre de l'agència Axesor també posa de manifest que l'any passat, a Girona, els concursos de creditors -el mecanisme de què disposen empreses per poder afrontar els deutes que no estan en disposició de pagar- van experimentar un descens notable, del 33,8%, molt per sobre de la mitjana catalana i espanyola. Se'n van activar 90, 46 menys que en l'exercici anterior, quan n'hi va haver 136. Les dades també són positives en el global espanyol i català. Al conjunt de l'Estat, el nombre d'empreses insolvents que es van acollir a aquest mecanisme previst en la Llei Concursal va disminuir un 21,4%. Hi va haver 5.115 processos concursals, la xifra més baixa des de l'any 2010, quan n'hi va haver 4.546. Catalunya va liderar el rànquing, amb 981 casos. No obstant això, la dada és millor que la del 2014, ja que representa un decrement del 29,34%. Des de la perspectiva territorial, 2015 ha estat el primer any des de 2008 en què els concursos de creditors van baixar per sota del llindar dels 1.000 casos a totes de les autonomies.