Aquest començament d'any ha tenyit els indicadors de les principal borses mundials del mateix color que el petroli, és a dir, de negre. Símptomes de mala salut econòmica projecta la Xina, el colós que fa trontollar els mercats i tot allò que se li posa pel davant amb qualsevol moviment en fals que executa, per petit que sigui: ahir, les autoritats xineses van anunciar la suspensió del mecanisme de control automàtic de les borses en cas de davallades brusques dels índexs. El motiu de la decisió, que els principals parquets del país, amb Xangai, Shenzen i Hong Kong al capdvant, van haver de tancar anticipadament perquè les pèrdues van superar la fatídica barrera del 7%. N'informava l'agència oficial Xinhua, que explicava que la Comissió Reguladora del Mercat de Valors d'aquell país asiàtic considera que «els efectes negatius del mecanisme superen els positius». La suspensió d'aquest nou -i breu, ja que s'estrenava l'1 de gener passat- sistema de control s'aplica amb l'objectiu de «mantenir l'estabilitat del mercat», declarava un portaveu de la Comissió, Deng Ken, segons recollia l'agència EFE. I darrere la Xina, van anar caient ahir els grans parquets d'Europa, primer, i els d'Amèrica, més tard -Nova York, Mèxic i Buenos Aires obrien les respectives sessions amb pèrdues que oscil·laven del l'1 al 2,5%-. A Espanya, l'IBEX 35 tancava una nova sessió amb pèrdues, i salvava pels pèls els 9.000 punts, amb un retrocés final de l'1,5%; en algun moment de la sessió el selectiu espanyol perdia fins a un 2,41%, amb els grans valors com ara Repsol, el Banco de Santander i el BBVA liderant els números vermells. Juntament amb l'ÍBEX se sumaven a la tendència negativa els principals índexs europeus, com el de la Borsa de Milà, que perdia un 1,14%, la de Londres, que cedia un 1,96%, la de Frankfurt, que registrava un retrocés del 2,29% i la de París, que baixava un 1,72%.

962.000 milions de negoci

Fixant la vista en el tancament del 2015, però, la Borsa espanyola va acomiadar l'exercici amb un volum de negoci en renda variable de 962.138 milions d'euros, un 8,9% més que el 2014, segons dades aportades per Bolsas y Mercados Españoles, l'operador dels mercats de valors i sistemes financers. El mes de desembre, però, el volum de contractació es va situar en 67.563 milions d'euros, un 16,3% menys que el mateix període de l'any anterior.

Dimecres, l'IBEX 35 sofria una altra caiguda i se situava a nivells de l'any 2013, per sota dels 9.200 punts bàsics. Les males notícies que arribaven d'Àsia, amb els assatjos nuclears a Corea del Nord i la inestabilitat dels mercats xinesos, arrossegaven els grans valors espanyols a caigudes significatives. L'IBEX, com la resta d'índexs europeus, acumula diverses jornades de pèrdues.