El Fons Monetari Internacional (FMI), l´oracle econòmic planetari, no albira una nova crisi global en el futur immediat-tampoc no va veure venir una recaiguda de l´economia espanyola l´any 2012 i la sotragada va arribar-, però adverteix que l´alentiment de l´economia xinesa, els dubtes sobre què passarà al Brasil i el retorn de l´aversió al risc als mercats s´erigeixen en senyals d´alerta que cal tenir ben presents.

En declaracions a l´agència EFE a Londres, l´economista en cap i director del departament d´Investigació del Fons, Maurice Obstfeld, va exposar que l´organisme presidit per Christine Lagarde preveu «un creixement global atenuat» com a la situació més probable per als propers anys. Conclusió que anticipa l´informe Perspectives Econòmiques Globals, presentat ahir a la capital anglesa, que revisa a la baixa les expectatives de creixement mundial i el situa en un 3,4% el 2016 i en el 3,6% el 2017.

Espanya, la millor de l´euro

La zona euro, pronostica l´informe, creixerà a un ritme mitjà de l´1,7% aquest any i el que ve, amb Espanya al capdavant, amb un increment del PIB previst del 2,7% el 2016 i del 2,3% el 2017, dues i una dècima més, respectivament, del que apuntaven els pronòstics inicials de l´FMI. Espanya, doncs, creixerà molt per sobre de les grans economies de l´euro, i això inclou països amb pes molt específic com ara Alemanya -motor habitual del creixement europeu-, França i Itàlia.

Els pronòstics menys dolents per a Espanya van ser ràpidament valorats per diversos portaveus del Govern en funcions de Mariano Rajoy. El ministre d´Economia, Luis de Guindos, va esmenar sense embuts l´organisme internacional, i va augurar que si es fan «les coses correctes», l´FMI haurà de revisar a l´alça la previsió de creixement espanyol, en la línia de les prediccions que fa el Govern, que estima que el PIB millorarà un 3% el 2016 i un 2,9% el 2017. En aquest context, fer «les coses correctes» implica, en opinió de De Guindos, mantenir «la confiança, la credibilitat i el rumb de la política espanyola» i això requereix «estabilitat», ergo un Executiu «fort». Per a la ministra d´Ocupació i de la Seguretat Social, Fátima Báñez, el pronòstic de l´FMI verifica que la recuperació espanyola és «sòlida». Una confiança que no comparteix el secretari d´Economia del PSOE, Manuel de la Rocha, que recorda que els alts nivells d´atur i desigualtat desacrediten qualsevol valoració de caire optimista.

Maurice Obstfeld, de la seva banda, va beneir les reformes aplicades a Espanya; tot seguit, però, es va afegir als veus que reclament, amb insistència, «una prompta resolució de la incertesa política» per tal de fixar les bases de la recuperació.

Més enllà va anar el president Rajoy, que va interpretar l´informe de l´FMI com un estímul per a la formació d´una nova majoria de govern al país.