Més de 100 advocats de l’Associació de Perjudicats d’Entitats Financeres (APDEF) es reuniran a partir de demà divendres a Girona per analitzar la situació de les demandes dels afectats per productes financers tòxics i les millors vies per recuperar els diners invertits. L’APDEF celebrarà a Girona la seva V Convenció Nacional on farà balanç també de la gestió de reclamacions que va fer durant l’any passat. Des de la seva constitució a Girona, l’any 2012, l’APDEF s’ha consolidat com a una de les entitats de referència a l’Estat en la reclamació de productes financers tòxics i en la denúncia contra les pràctiques abusives de bancs i caixes als jutjats espanyols.

Només a les comarques de Girona, l’APDEF gestiona més de 350 demandes per productes financers tòxics per un valor total de 10 milions d’euros. Les reclamacions són principalment per accions de Bankia, bons del Banc Popular i preferents, subordinades i clàusules sòl de diferents entitats bancàries. Fins al moment, l’APDEF ha guanyat 150 sentències als jutjats i els seus associats ja han aconseguit recuperar 4,5 milions d’euros.

Actualment, l’entitat té en curs 200 noves demandes per un valor total de 5,5 milions d’euros. La responsable d’APDEF a les comarques de Girona, Marta Muntada, ha destacat que l’entitat «ha estat pionera a aconseguir sentències judicials a favor dels seus associats per a aportacions financeres per a la comercialització d’accions de Bankia i també de Valores Santander del Banc Santander» .I ha remarcat que «l’Audiència de Girona ha estat pionera a l’hora de dictar sentències que reconeixen que les entitats bancàries van comercialitzar de forma fraudulenta aquests productes».

Reclamacions a Catalunya

Pel què fa al global de Catalunya, l’Associació de Perjudicats d’Entitats Financeres (APDEF) gestiona un total de 1.750 demandes per valor de 56 milions d’euros. Les reclamacions als jutjats catalans són també per accions de Bankia, Valores Santander i per preferents, subordinades i clàusules sòl de diferents entitats bancàries.

L’APDEF ha presentat també 200 demandes per valor d’1,5 milions d’euros contra la CAM, ara absorbida per Banc Sabadell, per la comercialització de quotes participatives. En aquest cas, les reclamacions procedeixen principalment de València, Múrcia i també d’algunes comarques del litoral català. L’Associació de Perjudicats d’Entitats Financeres compta amb més de 6.300 socis a tot l’Estat i actualment té oberts més de 5.500 procediments als jutjats espanyols contra diferents entitats per valor de 120 milions d’euros i n’ha recuperat prop de 50.