D

esprés de confirmar-que la desacceleració econòmica que viu la Xina no només continua, sinó que s'aguditza, les autoritats del país han demanat confiança a la comunitat internacional per gestionar la conjuntura i pilotar un canvi de model. La segona economia mundial va créixer un 6,9% el 2015, la taxa més baixa en 25 anys, i la constatació que cada vegada s'alenteix més ha tornat a situar aquesta setmana la potència emergent a l'ull de l'huracà.

Els mercats, els fòrums internacionals i els governs de mig món segueixen amb atenció el que succeeix al gegant asiàtic, convertit en els últims mesos en un recurrent focus d'incertesa.

Els dubtes sobre la Xina han provocat que el Fons Monetari Internacional (FMI) rebaixi les seves previsions globals, han centrat les converses al Fòrum Econòmic Mundial de Davos i, juntament amb els baixos preus del cru, han tenyit de vermell les borses.

El creixement del 2015 va ser quatre dècimes inferior al de 2014 i, per trobar un precedent amb un ritme d'expansió més lent, cal anar fins al 1990, un any de parèntesi en la història del desenvolupament xinès de les últimes tres dècades per les sancions internacionals després de la repressió a les protestes de Tiananmen de 1989.

Malgrat que aquestes dades semblen haver agafat per sorpresa molts analistes, la veritat és que havien estat àmpliament anticipades per Pequín, que s'havia fixat com a objectiu créixer "al voltant del 7%", i s'emmarquen en una tendència a la desacceleració que el país arrossega des de 2010.

Les autoritats xineses fa anys que proclamen la necessitat d'un canvi en el seu model productiu per donar més pes en l'economia al consum privat, en detriment de la inversió i les exportacions en què es basava fins ara, i aquest canvi estructural implica un creixement més moderat.

Fins i tot amb aquesta transició en marxa, rellegint en les estadístiques del PIB del gegant asiàtic conegudes aquesta setmana, l'economista Julian Evans-Pritchard, de la firma internacional d'anàlisi Capital Economics, ha destacat indicis optimistes.

Així, segons aquest economista, en l'últim trimestre del 2015 va tenir lloc un repunt de la construcció i una estabilització de la indústria, després de caure cinc trimestres, que es van veure compensats per la crisi que van patir els parquets xinesos.

"La volatilitat en el mercat de valors, que va ajudar a emmascarar una desacceleració més profunda en les xifres del PIB en la primera meitat de l'any passat, estan emmascarant ara una recuperació en l'activitat real", va explicar Evans Pritchard.

Aquesta interpretació contrasta amb el pessimisme que sol desprendre's dels comentaris sobre la situació de la segona economia mundial, una divergència que podria ser deguda, segons alguns experts, a errors de comunicació. "El fet cridaner sobre la Xina és que, per primera vegada que es recordi, el país necessita aprendre a parlar als mercats", va dir el codirector de deute de mercats emergents de la gestora de fons Schroders, James Barrineau.