Abengoa porta avui davant el seu consell d'administració el pla de viabilitat amb mesures per alleugerir i optimitzar el seu negoci, un pas previ que ha d'esdevenir clau per afrontar la reestructuració del deute que eviti el concurs de creditors.

Per elaborar-lo, la companyia andalusa, en preconcurs de creditors des de finals de novembre, ha analitzat tots els seus projectes i els ha classificat en funció de la seva rendibilitat, un procés que, per començar, obliga a desfer-se d'alguns altres.

Així doncs, ja ha posat a la venda la seva línia de negoci de biocarburants -el de bioetanol a partir de gra, amb presència al Brasil, Estats Units i Europa-, així com diversos terrenys i fins i tot plantes de generació elèctrica. També ha penjat el cartell de "es ven" en alguns dels seus immobles a Madrid i Sevilla, considerats actius no estratègics. L'objectiu és deixar una "nova Abengoa" de menor grandària, centrada en els negocis més rendibles i que preservi la seva tecnologia i innovació. De fet, el pla dibuixa un resultat brut d'explotació d'aproximadament la meitat del registrat el 2014 (1.400 milions d'euros).

Com més val i valdrà la companyia, assenyalen fonts coneixedores del procés, és amb projectes que permetin generar valor. Però darrere d'aquest redimensionament del negoci hi ha el deute, el veritable eix d'una negociació que permetrà salvar del concurs a l'empresa sanejant la seva malmesa estructura financera.

Un deute que, en aquesta nova Abengoa, hauria de voltar els 3.000 milions enfront dels 9.000 milions que la van asfixiar i abocar a la sol·licitud del preconcurs.