Els gremi dels arquitectes considera que la construcció es recupera a un ritme «massa lent» a Catalunya. La prova, sosté el Col·legi Ofical d'Arquitectes de Catalunya (COAC), és que al Principat només es van visar, al llarg de l'any passat, 6.351 pisos nous. En termes relatius, l'increment és significatiu (del 47%), però la dada se situa per sota dels registres assolits el 1986, ara fa justament 30 anys. En anys de la bombolla immobiliària s'havien arribat a visar prop de 40.000 habitatges, una xifra excessiva, a parer del degà del COAC, Lluís Comeron, que entén que la xifra ideal seria la de 20.000 habitatges visats l'any. El gruix de projectes tramitats pels arquitectes correspon a promocions agregades de més de 10.000 m2, un element que afegeix més «incertesa» a la futura recuperació del sector.

Per províncies, aquest tipus de promocions s'han concentrat a Barcelona, amb 596.333 m2 visats, un 32,6% més que el 2014. A Girona, la dada és negativa, amb 414.831 m2 i una caiguda, al tancament de 2015, del 57%. Això converteix Girona en l'única demarcació on la superfície visada baixa (a Lleida creix un 20%, a Tarragona un 280% i a les Terres de l'Ebre un 53%).

La rehabilitació, clau

Amb les dades a la mà, el COAC interpreta que la recuperació del sector de la construcció ha de passar, en bona mesura, per la rehabilitació d'habitatges, sobretot a través de projectes que tinguin relació amb la millora de l'eficiència energètica dels edificis. En aquest context, Comeron reclamava ahir a Barcelona l'impuls de polítiques públiques que incentivin la rehabilitació.

El comerç, amb projectes com un outlet a Viladecans, un gran centre comercial a Terrassa i una actuació a la plaça de les Glòries, ha estat un dels motors de la tímida recuperació de l'activitat al llarg del 2015. També hi han contribuït dos edificis residencials i la construcció d'un hotel de més de 15.000 m2 a la capital catalana. Una activitat molt concentrada en grans projectes que no assegura el ritme de la recuperació i on qualsevol actuació d'una certa dimensió «trenca l'estadística», ha reflexionat el degà. Comeron també va expressar «preoupació» per la reestructuració del nou Govern, que ha cedit les competències de la secretaria d'Habitatge, que fins ara tenia Territori i Sostenibilitat, a Governació.