La japones Muji, companyia coneguda a Catalunya per la venda de productes de papereria, viatge, roba, parament i llar, ha arribat a un acord per adquirir el 100% de les seves filials a Espanya i Portugal, creades l'any 2006 per les famílies Andreu -de Girona, amb negocis d'automoció, entre els quals s'hi compta el Grup Andreu, propietària dels concessionaris Toyota, Jeep, Citroën i Alfa Romeo a la ciutat, entre d'altres- i una branca de Puig -dedicada al sector de la perfumeria-, segons publicava el diari La Vanguardia.

En virtut de l'acord, Joaquim de Toca Andreu, director general de les filials de Muji espanyola i portuguesa, continuarà al capdavant del negoci, en les funcions de conseller delegat. Muji gestiona, actualment, tres botigues a Barcelona, tres a Madrid i una a Lisboa, a banda d'una botiga online. Aquesta activitat ocupa unes 60 persones i ha mantingut un facturació estable de 7,2 milions d'euros el 2014 i un balanç de 3,2 milions.

El grup Muji és l'empresa japonesa de retail amb més presència internacional, amb franquícies en 26 països. És, al costat de Uniqlo, un de les que més creix. Ryohin Keikaku Co Ltd, la societat propietària de Muji, ha duplicat el seu valor en borsa l'últim any i es troba en plena fase d'expansió internacional. L'any passat va nomenar president Satoru Matsuzaki, que en el passat havia estat director internacional i responsable de l'expansió de la marca a la Xina.

Es tracta d'una companyia amb molta liquiditat i poc deute, que té filials a països com Regne Unit o França, que ja eren de la seva propietat. Recentment, el grup ha adquirit el control de les filials de Taiwan i Tailàndia, a banda de les d'Espanya i Portugal. Així mateix, està obrint botigues emblemàtiques en carrers principals de Nova York, París,?Seül i diverses ciutats xineses.

En aquesta nova etapa a Espanya, Muji cerca una ubicació per obrir botigues emblemàtiques a Barcelona o Madrid, va explicar Joaquim de Toca.

Adquisició a Turquia

Ryohin Keikaku-Muji té 756 punt de venda repartits per tot el món i preveu arribar aquest any als 888. El grup factura 2.200 milions d'euros. En la majoria de botigues s'hi poden trobar fins a 7.000 productes. Al Japó, on la firma hi té la meitat de les botigues, el catàleg de productes s'estén a l'alimentació . Fins i tot ven cases prefabricades.