Catalunya va licitar projectes d'obra pública per valor de 1.157,9 milions d'euros en l'exercici del 2015, cosa que suposa un 34% menys que el valor de licitació que es va realitzar el 2014, segons dades aportades ahir per la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres (CCOC). La caiguda trenca amb dos exercicis, el 2013 i el 2014, al llarg dels quals el sector havia registrat increments. El pes de la inversió pública a Catalunya suposa l'1,6% del PIB, mentre que a Espanya la proporció és del 2,1%. Davant la dada negativa de l'any passat, els contractistes reclamen que el sector públic aposti per la inversió pública, perquè el decrement representa restar 595 milions d'euros en projectes d'inversió pública que impulsen el Govern central, la Generalitat i els ajuntaments, segons les dades de la CCOC.

Des de l'any 2008, el valor de licitació d'obra pública ha seguit una tendència a la baixa, amb l'excepció dels anys 2013 i 2014, on es van registrar increments del 39% i del 58%, respectivament. Per la CCOC el resultat obtingut aquest 2015 frustra les expectatives de recuperació d'un sector que des de l'inici de la crisi ha vist reduït un 84% el valor de les licitacions d'obres públiques, el 86% menys d'habitatges iniciats, la pèrdua de 250.000 llocs de treball i la desaparició de 21.977 empreses. En aquest context, els portaveus de la CCOC recorden que el sector de la construcció és una de les principals activitats de l'economia catalana i el que més activitat genera en altres sectors atès que per cada milió d'euros d'inversió en la construcció és genera una producció per valor de 1,9 milions d'euros al conjunt de l'economia.

Retorn fiscal del 49%

La CCOC també recorda que la inversió en infraestructures genera un retorn fiscal del 49% del valor de la inversió en concepte de recaptació de l'IVA, l'IRPF, l'impost de societats, cotitzacions socials i reducció de prestacions en concepte de desocupació dels treballadors que s'incorporen al mercat de treball. La CCOC també assegura que els estudis del sector indiquen que per cada milió d'euros invertit es generen 14 llocs de treball directes. La CCOC destaca que tot i aquest atonia de la inversió en projectes d'obra pública, Catalunya té un import dèficit d'infraestructures com són les obres pendents de l'estació de Rodalies de Barcelona, l'eix mediterrani, els accessos viaris i ferroviaris, l'ampliació del metro, obres hidràuliques. A més, segons la CCOC, cal que hi hagi una política d'inversió pública que mantingui en bon estat la xarxa d'infraestructures catalana com els edificis escolars, els hospitals i d'altres equipaments construïts.