La carta a la consellera

Les patronals gironines Pimec i FOEG demanen a la titular de Treball mesures per impulsar i racionalitzar la formació professional, així com facilitats per contractar joves en pràctiques

09.02.2016 | 07:12
Dolors Bassa conversa amb una àvia de la residència de Palau que sap tocar el piano electrònic.
Dolors Bassa conversa amb una àvia de la residència de Palau que sap tocar el piano electrònic.

A mitja sessió, ahir, d'Allò que el vent s'endugué, el clàssic per antonomàsia, una colla d'avis de la residència de Palau, a Girona, rebien una visita que, tot i ser anunciada, els sorprenia: la de la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que volia conèixer el centre d'aquestes característiques "més gran de Catalunya" en la seva primera visita institucional a la província. Hores abans, en un matí intens, Bassa es reunia amb representants de les patronals Pimec i FOEG i del sindicat CCOO -amb UGT ja s'hi va reunir a Barcelona- per exposar-los les línies estratègiques del Departament. La formació, la contractació de joves i els riscos laborals van ser les principals qüestions que els agents socials van posar damunt la taula.
El president de Pimec Girona, Pere Cornellà, va oferir a la consellera, d'entrada, "tota la col·laboració" de la patronal per "sumar esforços" i "concretar accions" que ajudin a millorar el castigat mercat de treball. I després de l'oferiment, van arribar les demandes: la principal, l'agilització de la posada en marxa de l'Agència Pública del Sistema de Formació i Qualificació Professional. Pimec tem que s'intensifiquin les tensions al mercat laboral pel "desfassament entre l'oferta i la demanda de qualificació". La solució a aquesta amenaça passa, a parer de Cornellà, per impulsar un "salt qualitatiu" en la formació professional.
FOEG, de la seva banda, va incidir en els problemes que genera a les empreses la Llei de Riscos Laborals a l'hora de contractar joves d'entre 16 i 18 anys en el marc de la formació dual (sistema que combina l'ensenyament amb pràctiques a les empreses). Un marc normatiu de l'any 1957 que planteja "moltíssimes limitacions" i que complica a les empreses poder disposar de joves d'aquestes edats. Aquesta patronal també va traslladar a Dolors Bassa preocupació per l'elevat "intrusisme professional" que ha detectat "en nombrosos sectors econòmics" i va demanar solucions.
Però en política les solucions tenen el seu ritme, de manera que Bassa va prendre bona nota de tot i va emplaçar els agents socials a treballar conjuntament per resoldre els reptes diversos. En la trobada amb CCOO, Delphi, el fabricant de bombes d'injecció per a l'automoció que amenaça de tancar la factoria de Sant Cugat, va ser la qüestió -no gironina- central. En cap de les trobades va faltar cordialitat, oferiment de diàleg d'una part a l'altra i compromisos de treballar junts per aixecar el país.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

La distribució, present a la xarxa
Gegants del sector de la distribució recluten «community managers»

Gegants del sector de la distribució recluten «community managers»

Allau de sol·licituds a les ofertes de Mercadona i Lidl: busquen professionals que els ajudin a...

Una eina que prediu els atacs d´epilèpsia guanya la Mostra d´Emprenedors

Una eina que prediu els atacs d´epilèpsia guanya la Mostra d´Emprenedors

MJN Neuroserveis crea un dispositiu capaç d'avançar entre uns deu segons i un minut les crisis

El Brexit i els efectes de «tancar fronteres»

El Brexit i els efectes de «tancar fronteres»

La xenofòbia fa trontollar l'economia britànica

Volkswagen instal·larà a Barcelona un centre mundial d´anàlisis de dades

Volkswagen instal·larà a Barcelona un centre mundial d´anàlisis de dades

El grup manté contactes des de fa setmanes amb la Generalitat i amb l'Ajuntament de Barcelona,

Enllaços recomanats: Premis cinema