Al llarg de l'any passat els autònoms van generar una mitjana de 207 "llocs de treball nets" a Espanya, segons dades de la Federació Nacional de Treballadors Autònoms (ATA). Al tancament de l'exercici, hi havia a l'Estat 3.165.812 autònoms donats d'alta, dels quals de cada deu, quatre estaven constituïts a través d'algun tipus de fórmula societària. Això vol dir que prop del 62% pagaven la quota mensual en condició de persones físiques. Segons ATA, a desembre de 2015 hi havia a Espanya 811.895 treballadors per compte aliena contractats per autònoms donats d'alta com a persona física, un 4,7% més que l'any anterior, quan n'hi havia 775.590. En termes globals hi ha prop de 2 milions d'autònoms que cotitzen en aquestes condicions, dels quals un de cada cinc tenen, com a mínim, un treballador a càrrec. En termes percentuals, aquest col·lectiu va créixer un 2,7% l'any passat (10.612 autònoms més, en termes absoluts).

"Amb aquestes dades a la mà, no es pot afirmar que el creixement d'autònoms sigui a costa dels falsos autònoms, ja que aquests no contractarien", assenyala Lorenzo Amor, president d'ATA. "Si bé els falsos autònoms hi són, si fossin els protagonistes del creixement estaríem davant d'unes dades completament diferents", afegeix.

En aquest context, ATA sosté que "cada dia hi ha més autònoms que consoliden la seva activitat", ja que dos de cada tres d'aquests professionals donats d'alta com a persona física gestionen el seu negoci des de fa més de tres anys. Més encara, el 55.8%, explica la federació, fa més de cinc anys que treballen.

Més homes que dones

Per gèneres, els homes representen el 65,4% del total. No obstant això, el creixement ha estat impulsat per les dones, amb 7.775 autònomes més que el 2014, un 1,2% més que l'exercici anterior.

Per edats, creixen els autònoms amb més de 40 anys i baixen els d'edats més baixes, especialment els menors de 25 anys, que al llarg de l'any passat van retrocedir un 2,5%. Segons les estadístiques d'ATA, el 45,3% dels autònoms que treballen a Espanya tenen entre 40 i 54 anys.

Per sectors, sobresurt que un terç dels autònoms "pròpiament dits" treballa en el sector del comerç i l'hostaleria (655.594, el 33,5% del total); en l'agricultura ho fan el 12% i en la construcció, el 10,6%. No obstant això, el principal increment percentual d'aquest col·lectiu de cotitzants s'ha registrat en el sector immobiliari, amb un 12,6% d'increment i l'educació (6,3%). L'hostaleria (-1,4%) i el comerç (-1,1%), en canvi, en perden.