La por dels inversors d'un alentiment més pronunciat del creixement econòmic mundial va provocar, ahir, una nova jornada negra a les borses europees. Només superada per la d'Atenes, que es va desplomar un 7,68%, la borsa espanyola va liderar els números vermells, amb una caiguda més que notable del 4,44% del seu índex de referència, l'Ibex-35, la pitjor des del mes d'agost passat. En el cas espanyol, la incertesa política s'erigeix com un altre factor que va contribuir a la davallada, que deixa l'Ibex en els 8.122,10 punts ?-un nou descens del preu del petroli va acabar d'empitjorar les coses-. Des que ha començat l'any el selectiu espanyol acumula una caiguda de prop del 15%.

Cap dels grans valors es va salvar del desastre: les accions del Santander baixaven un 6,21%; les de Repsol retrocedien un 5,93; les del BBVA, un 5,61; les d'Inditex, un 2,98; les de Telefónica, un 2,96 i les d'Iberdrola, un 1,59. La major caiguda, no obstant això, la registrava Banc Popular, que perdia un 7,32%, seguit d'IAG, amb un 7,3% negatiu i Arcelor Mittal, que perdia el 7,17%. De la seva banda, la prima risc s'enfilava fins als 155 punts bàsics. Els grans parquets europeus van acumular, també, pèrdues molt significatives. És el cas de Milà, que queia un 4,9%; de Frankfurt, que retrocedia un 3,30%; de París, que perdia un 3,20% i de Londres, on el FTSE-100 baixava 2,70 punts percentuals. El principal descens, però, el patia la borsa d'Atenes (-7,68%): influenciada per l'evolució d'altres parquets, la borsa hel·lènica vivia una jornada d'infart arrossegada per una sèrie factors de política interna i per una onada de protestes ciutadanes contra la reforma de les pensions.

El mal comportament de les borses europees va marcar tendència a Nova York. A mitja sessió, el Dow Jones cedia més d'un 2%. Accentuava la caiguda el mal comportament del preu del petroli Texas, que baixava un 2,53%.