Nova caiguda, per segona sessió consecutiva, de l'Ibex-35, que no surt dels números vermells i se situa per sota dels 8.000 punts, uns nivells que no s'assolien des de juliol de 2013. La por dels inversors a una nova recessió mundial va provocar, ahir, una nova jornada negra a la borsa espanyola. L'Ibex, l'indicador de referència, va cedir un 2,39 %, 194,5 punts, i es va quedar en els 7.927,6. Durant el mes de febrer, doncs, el selectiu que agrupa els principals valors del parquet espanyol acumula pèrdues superiors al 10 %; en termes anuals, el descens frega el 17 %.

Tots els grans valors van tancar en negatiu, ja que Telefónica es va enfosar un 5,30 %; el BBVA, un 4,67 %; el Santander, un 3,87 %; Repsol, un 3,53 %; el Sabadell, un 5,70 %; Iberdrola, un 1,01 % i Inditex, un 0,65 %. Si dilluns la borsa espanyola tancava amb unes pèrdues del 4,4 %, ahir començava la sessió amb un retrocès molt més moderat, del 0,8 %, que li permetia mantenir el llistó dels 8.000 punts.

Un inici tranquil

Avançat el matí, donava la sensació que l'Ibex deixava enrere les fortes pèrdues de la jornada anterior i es consolidava en els 8.100 punts, amb una caiguda gairebé imperceptible, del 0,03 %. No obstant això, i malgrat que la borsa espanyola provava de recuperar-se de la sotragada, la caiguda de més d'un 5 % que experimentava la borsa de Tòkio en tancar feia resorgir els dubtes entre els inversors. L'amenaça de la hipotètica recessió global provocada per la perspectiva d'un menor creixement de la Xina i una possible devaluació del iuan, sumada a la incertesa sobre la política de tipus d'interès als Estats Units i el descens dels preus de les matèries primeres -especialment del petroli- atemoreixen els inversors en renda variable.

Europa, en vermell

En aquest context, només cinc companyies van aconseguir tancar la sessió amb guanys, encapçalades per Gamesa, que va pujar un 5,55 %; FCC, que ho va fer un 4,57 i Día, que va pujar un 1,27 %. Bancs a banda, el pitjor resultat se'l va endur Arcelor Mittal, que va caure un 10,39 %, seguit de Sacyr, que va perdre un 5,8 %.

De la seva banda, la prima de risc va continuar la tendència a l'alça i es va situar en els 153 punts bàsics. En paral·lel, a Europa, amb l'euro canviant-se a 1,13 dòlars, la jornada tampoc no va ser gens positiva en cap dels parquets principals: d'aquesta manera, el DAX-30 alemany va baixar un 1,11 %; el FTSE-100 de Londres, un 1 %, al temps que la borsa de Milà tancava la sessió amb unes pèrdues del 3,21 % i la de París perdia un prou significatiu 1,69 %. Com en el cas de la borsa espanyola, els indicadors europeus de referència van obrir les sessions respectives amb certa indecisió. Al llarg de la jornada, però, no va fer altra cosa que confirmar els dubtes sobre l'evolució de l'economia global i les pèrdues es van generalitzar.