La Generalitat, a través d'ACCI" -l'agència per a la competitivitat de l'empresa-, ha destinat 5 milions d'euros per impulsar projectes d'R+D empresarial propers al mercat i amb un fort impacte en la indústria. A través del programa Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental, aquests ajuts mobilitzaran una inversió de 14,7 milions d'euros per part d'empreses catalanes.

Aquest any se n'han beneficiat 53 projectes que durant 2 anys obtindran productes i processos nous o millorats tecnològicament alineats amb l'estratègia d'especialització intel·ligent RIS3CAT. Aquests projectes es duran a terme de manera individual o mitjançant consorcis empresarials amb presència de centres tecnològics i de recerca.

El programa es va posar en marxa el 2007 i fins ara ha destinat 75 milions d'euros per impulsar 269 projectes d'R+D, que han mobilitzat una inversió superior als 252 milions d'euros.

Segons la consellera delegada d'ACCI", Núria Betriu, «són ajuts que impacten directament en la indústria» i constitueixen «una via d'entrada d'innovació que es tradueix en una millora de competitivitat del teixit empresarial català». La convocatòria d'enguany posa de manifest, segons Betriu, «l'aposta decidida per la innovació de l'empresa catalana, ja que ha estat l'any en què s'han registrat més sol·licituds noves i que la nota de tall per accedir-hi ha estat més elevada».

Pel que fa als sectors, destaquen el 31% de projectes de l'àmbit de les indústries de la salut; el 23% de la química, l'energia i els recursos i el 16% dels sistemes industrials. Dues de cada tres empreses beneficiaries són pimes.