Els preus van baixar dos punts el mes de gener en relació al desembre a la província de Girona i van deixar una inflació anual negativa del -0,2%, segons les dades que publicava ahir l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Les comarques de Girona tornen a dades negatives pel que fa al comportament de l'IPC, després que el mes de desembre registressin una inflació positiva del 0,2%. L'habitatge a causa del descens de la factura de la llum i, en menor mesura del gasoil per a calefacció i el gas, és la cistella que més disminueix en termes interanuals, situant-se al -6,8% (al desembre era del -3,4%), mentre que els transports continuen amb índexs negatius del -1,4%, seguint la tendència del país. L'efecte de les rebaixes s'ha notat sobretot en la cistella del vestit i el calçat en l'evolució mensual dels preus (el gener van caure un 16,8%).

A Catalunya els preus van baixar 1,7 punts el mes de gener en relació al desembre i van deixar una inflació anual plana del 0%, tres dècimes més baixa que el mes anterior, segons les dades que publica aquest divendres l'Institut d'Estadística espanyol (INE). A l'Estat, els preus van baixar 1,9 punts en termes mensuals i van deixar una taxa d'inflació anual del -0,3%, tres dècimes més baixa que el desembre.

Per al sindicat UGT, que la inflació s'hagi tornat a situar en taxes negatives després de la repuntada efímiera de desembre demostra dues coses: que la sortida de la crisi queda «encara molt lluny» i que això és conseqüència de la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies, que no poden contribuir a la recuperació econòmica donada la seva poca capacitat de despesa. De la seva banda, diverses organitzacions de treballadors autònoms pronosticaven que la moderació en l'evolució dels preus es caractaritzarà per la moderació. ATA augura que els preus es mantindran en «nivells baixos» sense que això sigui «preocupant».