Girona, número 2 de la plaça Marquès de Camps, tres quarts d'una del migdia d'ahir. L'activitat resulta en aparença normal a la clínica franquiciada de Vitaldent, on practiquen tractaments odontològics. Clients que entren i surten i empleades uniformades que els reben com si no hagués passat res, com si ignoressin que a Madrid, agents de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) de la Policia Nacional, acaben de detenir 13 persones de la cúpula de la marca, entre les quals hi ha el propietari, Ernesto Colman. La Fiscalia Anticorrupció les acusa de pertànyer a un «grup organitzat» especialitzat en el frau fiscal i el blanqueig de capitals.

Una empleada vestida amb un uniforme blau pregunta, a dins d'un despatx, després de precisar que «el responsable» de la clínica, el franquiciat, s'ha absentat: «vostè és pacient?»; en constatar que no, que en realitat parla amb un periodista de Diari de Girona, talla sobtadament -i amb molta educació- la conversa: «si no és pacient no el puc atendre. Però (l'operació policial) no afecta les clíniques. A la tarda (des de la marca) ens enviaran un comunicat», afegeix. Deu minuts més tard, pels volts de la una, una clienta abandona el consultori dental. Hi ha acudit en assabentar-se de l'operació policial contra Vitaldent, empresa amb més de 450 clíniques (350 a Espanya i 83 a Itàlia), 7.500 treballadors i una facturació anual d'uns 500 milions d'euros, que el 2014 va registrar unes pèrdues de 2,7 milions, segons consta en el Registre Mercantil.

La noia, que duu ortodòncia i que demana conservar l'anonimat, surt prou tranquil·la del centre. Explica que n'és clienta des de fa dos anys i que no ha tingut mai «cap problema», i que, a banda de reclamar informació sobre hipotètics perjudicis que pugui provocar-li aquest nou escàndol, ha passat per la clínica perquè li confirmessin una visita que tenia programada. «Em trucaran a la tarda per fixar dia i hora», diu. A continuació, assenyala que ha pagat 4.000 euros pel tractament («un dentista normal -puntualitza- me'n demanava 7.000»), import que paga a terminis a través d'un dels plans de «finançament a mida» que ofereix Vitaldent i que, segons el web de la marca, ja han fet possibles «més de 7 milions d'històries que acaben en un somriure». Entre d'altres promocions, ofereix tractaments d'implantologia dental a partir de 65 euros al mes. Ahir, el localitzador de clíniques del web de Vitaldent no funcionava, però Google en situa dues més a la província: una a Figueres i una altra a Blanes. No obstant això, els números de telèfon que apareixen al buscador no estaven operatius, ni tampoc no funcionava la línia d'atenció al client del 900 111 003. Una veu enllaunada ho recordava: «no podem atendre la seva trucada. El trucarem quan ens sigui possible. Gràcies. Que tingui un bon dia».

Massa bo no el debien tenir ni Ernesto Colman ni els altres dotze detinguts, a qui la policia considera membres d'un «grup organitzat» el qual, des de l'entramat empresarial, es dedicava a «eludir el pagament d'impostos a la hisenda pública». Segons el Cos, que va practicar 13 escorcolls en despatxos d'advocats i dos als domicilis dels detinguts en el marc de l'operació «Topolino», el propietari de Vitaldent desviava els ingressos provinents de la xarxa de franquícies a bancs de Suïssa i Luxemburg. Amb posterioritat, els tornava a introduir a Espanya a través d'inversions immobiliàries o de la compra de vehicles i d'altres productes de luxe, moviments que la UDEF?interpreta com a «processos de blanqueig».

Per ordre judicial, a Colman se li ha prohibit disposar de 124 finques repartides per Espanya, de 36 vehicles d'alta gamma i d'un avió. Igualment, la policia procedia al bloqueig dels comptes de les persones i les societats investigades -«repartits per 25 entitats financeres»- i de 5 milions d'euros en actius financers de dues SICAV (societats d'inversió de capital variable). Fonts policials suggerien que l'estafa podria ser doble i multimilionària: a Hisenda, per una banda, i als franquiciats, per l'altra. Van ser precisament diverses denúncies de pacients de Vitaldent les que van posar sobre la pista la Fiscalia, que manté la investigació oberta -el Jutjat número 2 de Majadahonda manté el secret de sumari. L'empresa sosté que la investigació «no té relació» amb l'activitat, afirma que les clíniques «funcionen amb normalitat» i ofereix col·laboració «activa» a la Justícia amb l'objectiu d'aclarir «la situació».