Per cada euro que Girona es gasta en comprar productes industrials fabricats a l´estranger, n´exporta dos. Un any més, i ja en van set de consecutius, la venda de béns gironins a l´exterior creix, i de quina manera: 2015 va ser un exercici rècord, ja que les exportacions van augmentar un 6,5% respecte del 2014 i van assolir la xifra històrica de 4.681 milions -387 més, en nombres absoluts­-, segons les dades que va donar a conèixer ahir el Ministeri d´Economia i Competitivitat.

Evolució del comerç exterior gironí

La indústria càrnia, amb moltíssima autoritat, va liderar aquesta tendència i va generar el 27,2% del total d´exportacions, seguida de la de la maquinària, que va representar gairebé el 10%. Pel que fa a mercats, de l´estadística oficial en sobressurten dues dades: les exportacions a la Xina creixen prop d´un 38% i, als EUA, amb un canvi euro-dòlar més favorable, de l´entorn d´un 14 (també és significatiu l´increment de vendes registrat a Portugal, del 30,2%).

Les empreses de Girona, doncs, comencen a fer-se un lloc en les dues primeres economies mundials i fan bones les paraules del conseller d´Economia i Empresa, Jordi Baiget, que celebra que «la indústria catalana» hagi «interioritzat que les exportacions són una estratègia de competitivitat». I en aquest àmbit, les empreses de la província excel·leixen, ja que el comerç exterior gironí creix per sobre de la mitjana de Catalunya, que va tancar l´any passat amb un increment de l´exportació del 6,1%. Malgrat que les importacions (8,5%) van créixer més en termes percentuals que les exportacions, Girona és, de llarg, la província que presenta la balança comercial més positiva (2.379 milions), seguida a molta distància de Lleida (957). Barcelona i Tarragona se situen en números vermells, amb un dèficit de 12.434 i de 3.100 milions, respectivament. Tot i els increments notables de vendes al mercat xinès i al nord-americà -Espuña d´Olot, per exemple, anunciava tot just dimarts la compra d´una factoria d´embotits a l´estat de Nova York-, els 28 països de la UE són, en conjunt, els millors clients de la indústria gironina, ja que és allà on van a parar gairebé el 75% de les vendes. França, a molta distància, és qui més compra (1.370 milions el 2015, un 2% més que l´any anterior). La segueixen Itàlia (375 milions, un 0,5% més) i Portugal, on les vendes van créixer significativament l´any passat i es van situar en els 375 milions, un 30% més.

Alemanya, l´«ovella negra»

Per volum, el quart mercat dels productes fabricats a Girona és Alemanya, amb 317 milions, segons les dades del Ministeri. No obstant això, les exportacions a la primera potència del continent van caure un 1,8%. No va passar el mateix al Regne Unit, on van créixer un 7,2%, ni tampoc a Polònia, on l´increment va ser del 2,5%. Per sectors, els que més van millorar els registres de 2014 van ser els dos més importants pel que fa al pes que tenen sobre el conjunt de les exportacions: és a dir, el carni va incrementar un 13% les vendes i el de la maquinària, un 12%.

En el global d´Espanya, les vendes de béns a l´estranger també van créixer, però a un ritme menor, del 4,3 per cent, 1,8 punts més que el 2014.