Es ven casa al número 55 del carrer Samària de Pals, de 385 m2. És un edifici que es va contruir l'any 1900, que té dues plantes i disposa de quatre dormitoris, tres lavabos, dues sales d'estar, un vestidor, terres i sostres aïllats, finestres de doble vidre, parquet, xemeneia de disseny, pati amb jardí, piscina... i, a més, un Rolls Royce Shadow de l'any 1966.

L'agència immobiliària amb seu a Barcelona que comercialitza un catàleg de finques rústiques de luxe a l'Empordà -la casa del número 55 del carrer Samària té un preu d'1,05 milions d'euros-, Cases Singulars, regalarà «al primer comprador del 2016», un Rolls Royce d'època, el Shadow, un model històric que la marca britànica per excel·lència va començar a comercialitzar el 1965 i que, el 1974, conduia tota una celebritat: Andy Warhol (estrelles de la música i el cinema, com ara John Lennon, Ingrid Bergman i Omar Sharif també van posseir vehicles de la firma).

El Shadow va ser la primera aposta de Rolls Royce per un tipus de cotxe més comercial i se'n van produir unes 25.000 unitats, recorda el portal especialitzat en cotxes clàssics de col·leccionista Hemmings.com.

En el seu moment, l'aposta de la marca de l'estatueta metàl·lica -que evoca «l'esperit de l'Èxtasi» i que, col·locada estratègicament a la part superior del radiador identifica tots els cotxes-, va causar furor.

L'any 2011, el Shadow de Warhol va ser venut per la casa de subhastes anglesa Bonhams per 69.200 euros. Ara bé, el preu de mercat del Rolls Royce que «regala» Cases Singulars es mou en una forquilla més modesta, en funció de quina sigui la versió i de l'estat del vehicle. A Internet, per exemple, un Silver Shadow ben conservat es pot trobar per uns 34.000 euros (autoscout24.com); en pitjors condicions, se'n troben a partir d'11.000. David LaChance, de Hemings.com, avisa, però: compte que «no tots aquests cotxes» han tingut «les vides opulents que hom s'imagina». Molts, apunta, «van caure a mans de persones que no els podien mantenir i que, per tant, no els van conservar en condicions» i això pot comportar reparacions força cares.

Fins a 2,5 milions d'euros

Cases Singulars, en la seva oferta -agressiva i original a parts iguals-, no especifica el valor estimat del Silver Shadow que «regala». En qualsevol cas, comprar una de les 12 finques que té en cartera a Pals, Albons, Bellcaire i Palau-sator no és a l'abast de totes les butxaques: els preus van dels 675.000 euros fins als 2,5 milions.

Es tracta, tanmateix, de cases «centenàries» ubicades en els pobles més exclusius de l'Empordà, rehabilitades amb cura i que incorporen tota mena de luxes. Qui també es podria beneficiar de l'acció de màrqueting de Cases Singulars és l'entitat conservacionista Iaeden-Salvem l'Empordà, que rebrà una donació equivalent al 5% del valor de Rolls Royce de mans de la ?promotora immobiliària. Una quantitat que variarà en funció del ?valor del Silver Shadow: si es donen per bons els preus d'Internet, la suma oscil·laria entre els 550 i els 1.700 euros. A Rolls Royce regalat...