Gairebé 6.500 immobles sense ocupar a la demarcació de Girona. Si més no, aquests són els que estan inscrits al registre d'habitatges buits de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (AHC). Segons el registre de la Generalitat, les vuit comarques gironines tenen en total 6.485 immobles desocupats.

L'AHC ha detallat que ?gai?rebé tots els edificis que formen part del registre són d'entitats bancàries, ja que el Govern català va obligar a inscriure al registre els pisos adquirits en un procés d'execució hipotecària que ara es trobin buits o bé ocupats sense contracte.

La Generalitat va crear el registre d'habitatges buits amb l'objectiu de posar, més tard, un impost a aquests immobles. Es tracta de l'impost que s'aplicarà a partir del proper 1 de març a alguns dels edificis que estan inscrits al registre. En concret, els que hauran de pagar l'impost seran les entitats financeres i els grans tenidors que tinguin pisos desocupats, de manera permanent, des de fa més de dos anys i sense una causa justificada. En canvi, en queden exempts els habitatges protegits, els que estan situats en zones d'escassa demanda, els que s'han posat a disposició de programes socials o els apartaments turístics.

Malgrat que l'AHC no ha especificat a quants dels 6.485 immobles buits de Girona que formen part del registre se'ls aplicarà l'impost, el Govern català preveu recaptar a tot Catalunya uns 8 milions d'euros anuals amb la nova taxa. Pel que fa als ingressos que s'obtinguin amb l'impost, la Generalitat ha informat que serviran per ampliar la partida dedicada a la compra de pisos de lloguer social.

Tal com es pot comprovar a la taula superior, segons el registre d'habitatges buits de l'AHC, les comarques gironines que tenen més immobles desocupats són el Gironès (amb 1.962 edificis), la Selva (amb 1.611) i el Baix Empordà (amb 1.171). Pel que fa als municipis amb més pisos buits, són Salt (amb 855 habitatges) i Girona (amb 622), seguits de Figueres (amb 348), Palafrugell (amb 338), Olot (amb 283), Blanes (amb 264) i Lloret de Mar (amb 242).