Divendres vinent entra en vigor el conveni en matèria fiscal entre Espanya i Andorra, una mesura que pretén evitar la doble imposició i lluitar així contra el frau fiscal. En concret, un dels seus articles fa menció expressa a l'elusió fiscal d'artistes i esportistes espanyols que fixen la seva residència al país veí per reduir els impostos que han d'abonar. Amb aquesta estratègia, aquests contribuents tributen pels seus guanys a Andorra al 10% i al 24% a Espanya per l'impost de la renda dels no residents.

En qualsevol cas, però, el secretari general del sindicat dels Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), José María Mollinedo, afirma que les decisions que prenen els artistes i els esportistes espanyols sobre l'elecció de la seva residència fiscal no variarà per aquesta norma. Sobre això, Mollinedo recorda que aquest article també figura en els convenis fiscals signats per Espanya amb Alemanya, França i Itàlia, ja que segueix el model de l'OCDE.

El conveni amb Andorra explica que les rendes que un resident d'un Estat contractant obtingui de l'exercici de la seva activitat personal en l'altre Estat contractant en qualitat d'artista de l'espectacle, tal com actor de teatre, cinema, ràdio o televisió, o en qualitat de músic, o com a esportista, es poden sotmetre a imposició en aquest altre Estat.

El text subratlla, també, que quan les rendes derivades de les activitats realitzades per un artista o esportista personalment i en aquesta qualitat, s'atribueixin no a l'artista o esportista sinó a una altra persona, aquestes rendes es poden sotmetre a imposició a l'Estat contractant en què es realitzin les activitats de l'artista o esportista.

En canvi, Mollinedo sí pensa que pot influir en algunes empreses espanyoles que prefereixin radicar-se a Andorra per beneficiar-se d'un impost de societats més avantatjós.

Millora tributària

El conveni, signat a Andorra la Vella al gener de 2015, és conseqüència del compromís de l'actual president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, i del cap de l'Executiu d'Andorra, Antoni Martí, per millorar les relacions entre els dos països en l'àmbit tributari. La culminació de l'acord va tenir lloc en paral·lel a la investigació oberta per la Justícia sobre els comptes que la família de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, tenia a Andorra.

L'acord fa referència al tractament de dividends, interessos, cànons i guanys patrimonials, equivalents a les existents en el conveni francoandorrà, que permeten evitar la doble imposició. A més, inclou un article sobre informació fiscal que amplia els efectes de l'acord d'intercanvi d'informació signat pels dos països al gener de 2010.