El de la maquinària, amb un pes molt específic en la indústria de la província de Girona, és un dels sectors que va registrar un millor comportament, l´any passat, pel que fa a exportacions. Va incrementar un 12% la seva presència al mercat exterior, segons dades del Ministeri d´Economia i Competitivitat. En aquest context, Comexi, empresa amb seu a Riudellots de la Selva especialitzada en la fabricació de màquines per a la indústria de la conversió de l´envàs flexible, presentava recentment a Moscou, en el marc de la fira sectorial Upakovka, la seva última tecnologia. Un dels productes que més van «despertar l´interès» dels professionals del certamen, assenyalen fonts de la companyia, va ser la nova laminadora Comexi Nexus L20000, que la marca gironina ha desenvolupat en col·laboració amb la multinacional Hewlett-Packard i que ha estat dissenyada per a tirades curtes i que permet, alhora, reduir el temps de distribució al mercat.

El 2015 les exportacions gironines al mercat rus van caure un 1,3%, segons dades del Govern espanyol, i es van situar en el 41,8 milions d´euros -el 2014 van representar 42,5 milions. Arran de les sancions imposades per la UE a Rússia per la intervenció militar a Ucraïna, van provocar, el 2013, la caiguda de les exportacions a aquell país, que encara no s´han recuperat -el sector carni, que el 2012 havia venut a aquell país més de 70 milions, n´ha estat el gran perjudicat.

En qualsevol cas, la presència recent de directius de Comexi a la fira Upakovka ha servit, assenyalen fonts de l´empresa de Riudellots, per «reforçar llaços amb els clients actuals» i per «establir contactes amb clients potencials del sector», així com per mostrar la tecnologia de Comexi «al nord d´Europa, on la indústria de l´envàs flexible té un potencial important».

Primera gran trobada

Upakovka es va celebrar del 26 al 29 de gener i va constituir «la primera gran trobada a escala internacional d´empreses del sector», explica Comexi. El certamen va comptar amb la presència d´empreses de Rússia, Bielorússia, Armènia, Ucraïna i Turquia, entre d´altres països.