El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, donarà un «nou paper» al hòlding empresarial Avançsa, de manera que no només servirà per ajudar empreses en crisi, com fins ara, sinó que serà un «instrument de coinversió», i va anunciar també que vol aprovar una nova llei de comerç per blindar el model català.

Així ho va avançar el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, en una compareixença al parlament català per informar de les seves prioritats en aquest mandat, en què ha opinat que l'elevat preu de l'energia suposa «una amenaça» per al manteniment de les empreses industrials a Catalunya. El titular d'Empresa va assegurar que, en virtut dels pressupostos prorrogats, Avançsa disposarà aquest any de 50 milions d'euros i, a més, el Govern habilitarà una línia específica de 25 milions d'euros per facilitar la transició de la indústria tradicional cap a una «4.0», això és, adaptada a reptes com el mediambiental o la renovació tecnològica. Baiget va estimar que aquesta línia específica de 25 milions d'euros hauria de permetre «mobilitzar» un total de 100 milions d'euros.

«Mobilitzar recursos»

Pel que fa al nou rol d'Avançsa, va afirmar que ha de ser principalment un «instrument de coinversió en projectes empresarials», de manera que els diners públics que s'inverteixin en una empresa ajudin a «mobilitzar» recursos privats i, per tant, a «multiplicar» els seus efectes.

D'una altra banda, el conseller va reiterar el compromís del govern català amb el fet que la indústria tingui un pes del 25% el 2020, cinc punts per damunt de l'objectiu marcat per la UE, però va subratllar que el cost de l'energia suposa un problema per al teixit empresarial català, format en gran mesura per pimes. En aquest sentit, va remarcar que el Govern del que forma part té el repte d'establir les bases d'«un sistema energètic català» que permeti una energia «a un preu assequible». En aquesta legislatura, la durada de la qual ha fixat el Govern en 18 mesos, Baiget va assegurar que es proposa aprovar una «llei general de comerç i serveis» amb la finalitat de «preservar el model català» de comerç, una altra per regular les ITV i la nova llei de cambres de comerç.