Gironitzar Catalunya» convé tant com «catalanitzar Espanya», afirmava, ahir, el secretari general del sindicat UGT a Girona, Xavier Casas. Per això els delegats ugetistes de la província donen suport a la candidatura de Camil Ros -un lluitador «de pedra picada» a ulls dels seus companys- a la secretaria general del sindicat a Catalunya. Ros (Vallromanes, 1972), responsable d'Acció Sindical a l'organització, s'ha proposat substituir José María Álvarez, que després de 26 anys liderant la UGT catalana opta, en el 42 Congrés Federal que se celebrarà a Madrid del 9 al 12 de març, a rellevar Cándido Méndez per convertirse en el referent a nivell espanyol.

De moment, a Catalunya, no es planteja una opció alternativa. «Estic disposat a ser el candidat del canvi: d'idees, de projecte i de persones», avançava Camil Ros, que abans de fer el salt a Barcelona va dirigir la UGT de les comarques gironines del 1998 al 2008. Sense perdre de vista que el sindicalisme «no és només metropolità» ni que la «proximitat» entesa com a «la defensa del treballador» és la clau de volta de la lluita sindical, Ros prepara l'assalt a la secretaria general amb la voluntat de «sumar» noms, federacions sectorials i territoris.

I ja parla d'objectius a curt termini: el manteniment de «la pluralitat» al si de l'organització; la derogació de la reforma laboral i l'establiment d'un salari mínim de 1.000 euros mensuals. «Vénen anys de dificultat», va pronosticar, però també de lluita», perquè «ens pensàvem que el pitjor havia passat amb la crisi econòmica», però «resulta que no». En aquesta línia, el candidat Ros, advertia que no abandonarà «la trinxera del sindicalisme» per canviar un mercat laboral català farcit d'aturats, «d'economia submergida» en tots els sectors i de treballadors que cobren sous que no els permeten arribar a final de mes en virtut de contractes «insultants». Un panorama que resumia amb tres paraules: «la precarització cronificada».

D'altra banda, avisava que el moment polític actual no ha de servir d'excusa a uns, el Govern català, per dir que «la culpa és d'Espanya» ni als altres, el Govern de Madrid, per assenyalar que «la culpa és d'Europa». D'aquesta manera, Camil Ros és partidari de començar a canviar les coses en «el mentrestant» de la Catalunya que es vol desconnectar i de l'Espanya governada en funcions i immersa en debats d'investidura de volada gallinàcia. L'aspirant a rellevar Álvarez és dels que pensen que «hi ha moltes coses que no poden esperar 18 mesos (el termini de què parla la coalició que sustenta el Govern, Junts pel Sí, per iniciar una hipotètica sortida d'Espanya)».

El 40 Congrés de la UGT se celebrarà a Terrassa del 6 al 8 d'abril i «el dret a decidir» hi serà present. Figura en la ponència i no ha rebut «ni una sola esmena», va recordar Camil Ros. És més, va afegir, en el cas que José María Álvarez assoleixi la secretaria general espanyola, «també tindrem el dret a decidir a Espanya».