La Xina s'ha proposat aconseguir un creixement econòmic d'entre un 6,5 i un 7% aquest any, una fita flexible que Pequín espera que permeti emprendre les reformes estructurals que necessita el país i millorar el nivell de vida dels seus ciutadans. El primer ministre xinès, Li Keqiang, així ho va proclamar en el discurs que va obrir el plenari anual de l'Assemblea Nacional Popular (ANP), l'òrgan legislatiu, en què va destacar que el creixement econòmic és la prioritat del Govern i va deixar les reformes en un pla secundari.

"El desenvolupament econòmic és d'importància cabdal per a la Xina i és la clau per solucionar tots els problemes que afrontem", va afirmar el primer ministre en el seu discurs al Gran Palau del Poble de Pequín, seu del Legislatiu. Un cop inaugurat el ple, els gairebé 3.000 diputats arribats de tots els racons del gegant asiàtic que formen l'Assemblea van perfilar el tretzè pla quinquennal, que fixa l'agenda per al lustre 2016-2020.

Segons va avançar Li, l'economia xinesa haurà de créixer almenys un 6,5% anual per doblar el 2020 el producte interior brut (PIB) i la renda per càpita que la Xina tenia el 2010, els grans reptes, juntament amb l'eradicació de la pobresa, del Partit Comunista per celebrar el 2021 el centenari de la seva fundació.

El primer ministre va introduir una fórmula poc habitual per fixar objectiu de creixement del 2016, en recórrer a un rang percentual en lloc d'una xifra concreta -l'any passat l'objectiu va ser créixer "al voltant del 7%"-, quelcom que no succeïa des de 1995.

La Xina va aconseguir el 2015 l'alça del PIB més baixa des de 1990, un 6,9% interanual, i el nou objectiu suggereix que el Govern preveu que continuï la desacceleració econòmica.