L´atur femení supera el masculí en el 95% de municipis de la província

Girona és la capital de comarca més paritària, amb gairebé la mateixa proporció d'aturats que d'aturades, que se situa a l'entorn del 13%

10.03.2016 | 07:18
L´atur femení supera el masculí en el 95% de municipis de la província

El 95% dels municipis de la província de Girona tenen una taxa d'atur més alta en dones que en homes, segons les últimes dades de febrer. Un «atur feminitzat» que va denunciar, ahir, el sindicat UGT coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Dona Treballadora. El secretari general d'UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, precisava que el sector amb més força a la demarcació és el de serveis, on hi ha molta presència de dones, però que «ni així» s'ha pogut revertir la situació. En aquest context, Casas va animar els treballadors perquè denunciïn els «tics masclistes» d'aquelles empreses que impedeixen avançar cap a la igualtat, i es comprometen a perseguir-ho i a actuar amb contundència «fins que caiguin les cares de vergonya».

El sindicat defensa que existeix el «remei» contra la desigualtat, però lamenta que no s'avanci «prou ràpid». La prova, diu Casas, és que el 95% dels municipis gironins tenen un atur més alt en el cas de les dones que en el d'homes, i que en alguns casos les diferències són molt grans, sobretot en els pobles petits i de l'interior, on el pes de la indústria és major. Sobressurten, per exemple, els desequilibris entre atur femení i masculí que presenten Garrigoles (Alt Empordà), amb un 12% de diferència -l'atur masculí és del 7% i el femení, un 19%-, i Gombrèn (Ripollès), on el diferencial també és del 12% -hi ha un 11% d'homes aturats, per un 23% de dones. A més distància s'hi troben municipis com Sant Pau de Segúries, amb un 10% de diferència, o Darnius, amb un 9%, sempre a favor dels homes. Hi ha excepcions: és el cas del Port de la Selva, on hi ha un 4% més d'homes que de dones a l'atur (12% i 8%, respectivament), i de la Jonquera, amb un 17% d'homes i un 14% de dones a l'atur.

Pel que fa a les capitals de comarca, Girona és on hi ha més igualtat i la diferència és favorable a les dones per qüestió de dècimes (un 13,72% d'homes i un 13,07% de dones a l'atur). A l'altre extrem s'hi situen Olot, Ripoll i Santa Coloma de Farners, amb un percentatge de dones aturades superior en 4 punts. De la seva banda, la Bisbal i Figueres registren dos punts de diferència, i Banyoles, només un.

En aquest context, UGT apunta una altra tendència «preocupant»: que la recuperació econòmica no la pateixen homes i dones per igual, ja que -segons les últimes dades oficials- la població masculina ocupada creix mentre que la femenina decreix. En un altre ordre de coses, el sindicat denuncia els efectes «perversos» de la conciliació familiar, que recau principalment en les dones en tant que responsables de tenir cura de fills: set de cada deu contractes laborals a temps parcial corresponen a dones, que s'agafen el 97% de les excedències per cura d'un menor, una proporció que no ha variat els últims deu anys.

Com a conseqüència d'això, la «bretxa salarial» (la diferència de sous) entre homes i dones es manté en el 25% en contra del col·lectiu femení -percentatge que arriba fins al 29% en les ocupades de més de 55 anys. La conciliació familiar, argumenta Casas, condueix a la gran majoria de treballadores a renunciar a la promoció professional.

El dirigent de la UGT fa una crida als treballadors perquè denunciïn les males pràctiques a la feina, amb l'objectiu de posar fi als «tics masclistes». «No pararem fins que caiguin les cares de vergonya», va avisar Casas.?

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

L´hivern de 2008, el pitjor de la sèrie

Quan s’analitza la sèrie completa, es detecta l’esclat de la crisi...

Aprovada la reforma de l´Impost de Societats amb el suport de PSOE i C´s

El ple del Congrés va donar ahir el vistiplau, amb el suport, a banda del PP, del PSOE i...

La campanya de Nadal generarà a la província més de 5.700 contractes

La campanya de Nadal generarà a la província més de 5.700 contractes

Hostaleria, comerç i logística són els sectors que crearan més ocupació, que a la demarcació serà...

El deute espanyol, per sobre del 100% del PIB, el sisè més gran de la UE

Grècia (179%), Itàlia (135%) i Portugal (132%) lideren el rànquing dels països més endeutats

Enllaços recomanats: Premis cinema