La tèxtil Nylstar de Blanes (Selva) enviarà a l'atur 175 treballadors, el gruix de la plantilla, durant un màxim de quatre mesos. La firma ha presentat un ERO temporal i justifica l'expedient dient que necessita paralitzar la producció per canviar la caldera principal de la planta. Fonts sindicals, però, hi veuen problemes econòmics al darrere. L'expedient es començarà a aplicar aquest dijous i s'allargarà fins al 10 de juliol. Els primers que se'n veuran afectats seran els treballadors de la secció de producció i, més endavant, també els d'oficines. Nylstar ja aplica des de fa uns mesos un altre ERO temporal.

En aquest cas, afecta 34 treballadors durant un termini de dos anys. Nylstar de Blanes produeix fil de niló per a la indústria tèxtil i del calçat. Ara fa dues setmanes, la direcció va presentar un ERO temporal que afectava la majoria de la plantilla (actualment, d'uns 260 treballadors). L'expedient preveia enviar a l'atur 175 empleats durant un màxim de quatre mesos. L'empresa sosté que, durant aquest temps, es veu obligada a paralitzar la producció perquè necessita canviar la caldera principal de vapor que dóna energia a la planta. Les obres han de substituir-la per dues calderes més petites i evitar problemes d'emissions. Després de dues setmanes de negociacions, direcció i comitè han arribat a un acord que permetrà tirar endavant l'expedient. De fet, la producció a Nylstar ja s'ha aturat. L'ERO es començarà a aplicar aquest dijous i s'allargarà fins al 10 de juliol.

Durant aquest període, l'expedient no afectarà tots els treballadors per igual, sinó que s'aplicarà de forma esgraonada. Aquells qui s'estaran més temps a l'atur (probablement, els quatre mesos) seran el gruix de la secció de filatures. Més endavant, hi haurà una segona tongada d'afectats, també de la mateixa secció, que ara es quedaran a planta per acabar treballs que han quedat pendents. Per últim, l'ERO també afectarà el personal d'administració i oficines. Complement a la prestació d'aturEl secretari general de la Federació d'Indústria de la UGT a les comarques gironines, Gabriel Tejada, explica que, entre d'altres, l'acord amb la direcció preveu que Nylstar complementi la prestació d'atur que rebran els treballadors mentre estiguin d'ERO.

A més, l'empresa també s'ha compromès a no pagar cap hora extraordinària als empleats que vagin a planta ni tampoc a contractar ningú mitjançant ETT. Aquest ERO arriba, justament, quan la tèxtil de Blanes ja n'està aplicant un altre. En aquest cas, l'expedient es va acordar a finals del 2015, afecta 34 treballadors i té una durada de 2 anys. Aquests empleats, com tampoc la quarantena que estan en contractes de relleu per jubilacions, es veuen afectats per l'ERO de quatre mesos.Tot i que l'empresa argumenti com a causa principal de l'expedient la substitució de la caldera, fonts sindicals hi veuen problemes econòmics al darrere. Nylstar, l'antiga Safa, havia arribat a tenir fins a 2.500 treballadors durant els anys seixanta i setanta. La firma, però, va començar a arrossegar problemes, que es van traduir en successives reduccions de plantilla fins arribar als 260 treballadors actuals. Fa uns anys va entrar en concurs de creditors i el 2007 va canviar de mans, quan la va adquirir el grup Praedium. Fa uns dos anys i mig, ja va enviar el 75% de la plantilla a l'atur durant un mes.