El Banc Central Europeu (BCE) ha informat aquest dijous que ha decidit reduir la seva taxa d'interès rectora en 5 punts bàsics, fins al mínim 0%, per evitar la deflació. El tipus d'interès rector és el que cobra en les operacions de refinançament principals a la zona de l'euro, les subhastes setmanals.

Així mateix, el BCE ha decidit reduir la taxa d'interès de la facilitat marginal de crèdit, a la qual presta els diners a un dia, en 5 punts bàsics, al 0,25%. També ha retallat la taxa d'interès als dipòsits dels bancs a un dia en 10 punts bàsics, fins al -0,40 %, en els tres casos per a les operacions a partir del 16 de març.

El BCE a més ha ampliat la llista d'actius que compra mensualment i acceptarà bons denominats en euros i amb grau d'inversió emesos per empreses establertes a la zona de l'euro. També prestarà als bancs més liquiditat a molt llarg termini, quatre anys, a partir de juny del 2016 a la taxa d'interès de la facilitat de dipòsit, que ha reduït al -0,40 %.

L'euro ha caigut més d'un centau de dòlar i es canviava avui a 1,0855 dòlars després que el BCE anunciés aquestes mesures de política monetària, enfront dels 1,0980 dòlars als quals es canviava en els primers compassos de la negociació europea del mercat de divises.

Les borses europees han pujat després de conèixer els nous estímuls del BCE, que aquesta vegada no ha decebut.

Els pronòstics del BCE

El BCE va pronosticar el desembre passat que la zona de l'euro creixerà el 2016 l'1,7%, i el 2017l'1,9%, amb una inflació de l'1% el 2016 i de l'1,6% el 2017. Draghi va decebre els mercats en crear massa expectatives i, al final, només perllongar el programa de compra de deute fins el març del 2017 i encarir més la taxa d'interès de dipòsit, per la qual remunera els diners als bancs a un dia, en 10 punts bàsics, fins el -0,30%.

Una taxa de dipòsit negativa fa que els bancs hagin de pagar interessos al BCE per dipositar els seus diners en l'entitat a un dia i d'aquesta manera el BCE vol que prestin al sector privat, sobretot a les empreses, i també contribueix a frenar l'apreciació de l'euro. Però al mateix temps redueix la rendibilitat dels dipòsits dels estalviadors. A Alemanya, per exemple, els dipòsits són més de la meitat dels actius de les llars en els estrats més baixos, segons xifres del Banc de Pagaments Internacionals (BPI).

El BCE compra des de març del 2015 mensualment deute públic i privat de la zona de l'euro, sobretot deute sobirà, per valor de 60.000 milions d'euros, i a partir d'abril comprarà 80.000 milions d'euros, 20.000 milions d'euros més.

Draghi va prometre fa temps fer el que fos necessari i havia creat moltes expectatives al mercat, que havia de complir perquè en cas contrari els mercats deixarien de creure-hi.