Decisió històrica del Banc Central Europeu: per primera vegada des de la posada en circulació de l'euro, l'entitat que presideix Mario Draghi va anunciar, ahir, la rebaixa dels tipus d'interès fins al 0% -des del 4 de setembre estaven fixats en el 0,05-, amb l'argument d'evitar la deflació a l'eurozona. Així doncs, el preu del diner toca fons després d'un llarg recorregut -l'octubre de l'any 2000 els tipus estaven fixats en el 4,75%-. Aquesta nova retallada, però, va arribar acompanyada d'altres anuncis: Mario Draghi va avançar la posada en marxa de noves mesures ultraexpansives, com ara l'ampliació de la compra de deute fins als 80.000 milions mensuals -20.000 milions més- a partir de l'abril i la baixada de fins al -0,4% dels tipus de dipòsit als bancs (estaven en el -0,3%); amb aquesta última decisió, el BCE passarà a cobrar més diners als bancs per guardar-los la liquiditat.

En corcondança amb això, el consell de govern de BCE, reunit a Frankfurt, també va aprovar el paquet de mesures TLTRO II, pensat per injectar liquiditat als bancs. A través d'aquest pla, l'autoritat monetària oferirà, entre el juny de 2016 i el març de 2017, en quatre ocasions, una línia de préstecs als bancs. Les entitats que s'hi acullin, pagaran el tipus de referència -ara, del 0%- i podran obtenir fins i tot descomptes en funció de la quantitat de préstecs que concedeixin destinats a l'economia real. Amb aquesta mena de decisions, el?BCE, a banda de combatre la baixa inflació, té la intenció de corregir un creixement de l'economia europea més dèbil del previst. En aquesta línia, les previsions del BCE s'han revisat a la baixa, de manera que la zona creixerà un 1,4% el 2016; un 1,7%, el 2017 i un 1,8%, el 2018.

D'entrada, les mesures anunciades per Draghi van ser molt ben acollides per la borsa espanyola. L'Ibex-35 pujava un 4% en conèixer-se les notícies que arribaven de Frankfurt; no obstant això, els guanys es van anar moderant al llarg de la sessió, que tancava amb un millora de només el 0,07%, amb l'índex de referència en els 8.766,9 punts. Molt pitjor es van comportar les borses de Frankfurt i Londres, que van baixar un 2,31 i un 1,78% respectivament.

De la seva banda, el Banc Europeu d'Inversions (BEI) donava suport a la concessió de crèdits per valor de 4.700 milions d'euros, que es destinaran a 25 projectes europeus i de la resta de món, segons va informar l'entitat. El consell del BEI, reunit a Luxemburg, va explicar que més de la meitat dels crèdits a llarg termini se signaran els propers mesos i milloraran l'accés al finançament per part de petites i mitjanes empreses d'Itàlia, Espanya, Egipte i el Líban. Es tractava de la segona reunió del Comité d'Inversió del Fons Europeu d'Inversions Estratègiques (FEIE), més conegut com el «pla Juncker». Part dels diners es destinaran a projectes d'energies renovables, a la substitució d'una fàbrica que funciona amb carbó a Alemanya, a un port a Cork (Irlanda) i a infraestructures a França i Holanda, entre d'altres.